Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää! Outdoor Leader -videoilla vinkkejä retkikohteista

Paras paikka viettää Suomen luonnon päivää on tietysti luonnossa! Outdoor Leader -hankkeessa tehdyt videot esittelevät välähdyksiä reitistöistä, joilla voi patikoida, juosta, meloa, pyöräillä tai retkeillä esteettömästi ja rennosti suomalaisen luonnon keskellä.

Lauantaina 29. elokuuta vietetään Suomen luonnon päivää. Juhlapäivän kunniaksi kansainvälisessä Outdoor Leader -hankkeessa mukana olevat suomalaiset Leader-ryhmät julkaisevat videoita omien alueidensa mielenkiintoisimmista retkeilykohteista. Videoiden kautta pääsee kurkistamaan, miltä näyttävät esimerkiksi Kuhankuono, Harjureitti, Sammallahdenmäki, Kuusiston piispanlinnanrauniot, Tammireitti, Pinkjärvi ja Vähäjärven Frisbeegolfrata tai Masuunilammen, Senatsbergetin, Vähä-Tulejärven, Lautatarhan ja Vaskion luontopolut.

Videoista on leikattu alueiden yhteinen kooste, johon voit tutustua alta.

Reitit kuntoon hankkeen avulla!

Outdoor Leader on yhdeksän Leader-ryhmän yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on innostaa paikallisia yhdistyksiä kehittämään retkeilyreittejä ja ulkoilualueita. Mukana on seitsemän Leader-ryhmää Suomesta ja kaksi Ruotsista. Satakunnan Leader-ryhmistä hankkeessa ovat mukana Leader Pyhäjärviseutu ja Leader Ravakka. Kurkkaa alta meidän alueen videot ja ota talteen vinkit retkeilykohteista!

Lähimatkailun ja ulkona liikkumisen suosio on ollut jo pitkään tasaisessa kasvussa, mutta koronaviruksen tulo Suomeen vauhditti tunnetuimpien reitistöjen kävijämäärät räjähdysmäiseen nousuun.

– Saariston rengastie ja Kuhankuono ovat ajoittain ruuhkautuneet. Syksy on paras aika nostaa esiin muitakin reittejä, toteaa hankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Jouko Parviainen.

Hankkeessa ei kuitenkaan lähdetä raivaamaan polkuja. Sen sijaan tarkoitus on saattaa yhteen alan toimijoita. Kun verkostot ovat kunnossa, onnistuu moni asia helpommin.

– Kaikilla alueilla on omat toimijansa, erityispiirteensä ja haasteensa. Mukana on kyläyhdistyksiä, partiolaisia, matkailuyrittäjiä ja muita yhteistyötahoja. Kun verkosto on luotu, kaikki sen jäsenet hyötyvät siitä. Koulutuksissamme ovat kohdanneet ihmiset, joilla on tuoreita ideoita ja ne, jotka ovat olleet alalla vuosikymmeniä. Kun on saanut hyvän idean, sen toteuttaminen on paljon helpompaa, jos joku voi kertoa omista kokemuksistaan ja auttaa muita oikaisemaan monta mutkaa, selventää Parviainen.

Luontoharrastaja Erkki Kallio luennoi Harjureitillä matkailutoimijoille alueen luonnosta.

Luontoharrastaja Erkki Kallio luennoi Harjureitillä matkailutoimijoille alueen luonnosta.

Kansainvälinen yhteistyö avasi silmät omalle ainutlaatuisuudelle

Outdoor Leader -hankkeessa on mukana viisi ryhmää Varsinais-Suomesta, yksi Satakunnasta, yksi Etelä-Pohjanmaalta ja kaksi Ruotsista. Hanketyöryhmä ehti tehdä yhden opintomatkan Ruotsiin ennen koronan tuloa. Leader Pyhäjärviseudun hankevastaava Rauni Halonen oli reissuun todella tyytyväinen.

– Välillä pitää lähteä kauemmas, jotta ymmärtää, että se omakin kohde on tosi hyvä. Oli kiva nähdä ruotsalaisten tapa tehdä asioita. Siellä oltiin jo kolmen kilometrin reitistä ylpeitä ja sitä markkinoitiin isosti. Meillä on samanlaista reittiä 30 kilometriä ja silti tulee usein vähäteltyä, että meillä nyt on vain tällainen pikkureitti, naurahtaa Halonen.

Myös Jouko Parviainen ihailee ruotsalaisten markkinointitaitoja.

– Siellä toteutettiin Edible Sweden -hanke, jossa neljä huippukokkia teki luonnon raaka-aineisiin perustuvan menun, joka tarjoiltiin ulkona 12 paikkakunnalla Ruotsissa. Se oli valtava menestys ja siitä kirjoitettiin maailmalla kolmisensataa artikkelia, hän kertoo.

Opintomatkan jälkeen alkoikin kuumeinen pohtiminen, miten ideaa voisi soveltaa Suomessa.

– Se voisi toimia vaikka siten, että maastopyöräilijät polkisivat paikasta toiseen ja jokaisessa kohteessa he saisivat sen paikan raaka-aineisiin tai perinteisiin nojaavaa lähiruokaa ja kuulisivat tarinoita, joiden kautta paikallinen kulttuuri tulisi tutuksi. Siinä olisi kasassa kunnon Bike Menu! Parviainen jatkaa.

Leader Pyhäjärviseudun Outdoor Leader hankevastaava Rauni Halonen (vas.)tutustuu Kirsi Viitalan sähköpyörään. Sähköpyöräily on koko ajan suosiotaan kasvattava retkeilymuoto.

Leader Pyhäjärviseudun Outdoor Leader hankevastaava Rauni Halonen (vas.)tutustuu Kirsi Viitalan sähköpyörään. Sähköpyöräily on koko ajan suosiotaan kasvattava retkeilymuoto.

Yhteistyössä kaikki voittavat

Pyörämatkailun mahdollisuuksista hanketoimijat keskustelivat helmikuussa järjestetyssä pyöräilyseminaarissa Korppoossa.

– Sinne sattui paikalle viitisenkymmentä ihmistä ja tulokset olivat erinomaiset. Tällaisia tapaamisia on pakko olla, jotta asioissa päästään eteenpäin. Harvoin mitään uutta syntyy niin, että antaa jollekin toisen puhelinnumeron, vaan juuri tällaisten tilaisuuksien kautta! kehuu Rauni Halonen.

Jouko Parviainen on aikanaan työskennellyt matkailun parissa Saariselällä ja nähnyt, miten Lapin onnistunut brändäys toi mukanaan massat.

– Aluksi eri laskettelukeskukset kilpailivat keskenään turisteista. Samoin isot hotellit ja pienet ohjelmapalveluyrittäjät olivat napit vastakkain. Kun kaikki ymmärsivät yhteistyön merkityksen, kaikki myös voittivat, Parviainen muistelee.

Outdoor Leader -hankkeen aikana kehitetään muun muassa retkeilyreittien toiminnallisuutta, palvelutasoa, markkinointia ja tuotetarjontaa. Samalla pyritään lisäämään reittien tunnettuutta, turvallisuutta ja kansainvälisyyttä.

– Meillä alkaa olla hyvä infra, mutta palvelut puuttuvat. Onnistumiseen tarvitsemme matkailijaa palvelevan verkoston, jota ei saada kuntoon ilman hyvää yhteistyötä esimerkiksi majoitusliikkeiden, oppaiden ja pyöränvuokrauksen ja -huollon kesken, Parviainen peräänkuuluttaa.

Vaikka hankkeen kohderyhmänä ovatkin reitistöjen parissa työskentelevät tahot, tulokset satavat luonnollisesti myös retkeilijöiden laariin. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen reittien kulkijoille on tarjolla uusia mahdollisuuksia luontoelämyksiin, paikallisuuden kokemiseen ja hyvään asiakaspalveluun.