Leader-rahoitus yrityksille

Leader-tuen haku ei ole tällä hetkellä mahdollista. ODOTAMME UUDEN OHJELMAKAUDEN ALKUA JA UUDEN RAHOITUSKEHYKSEN VOIMAANTULOA. Seuraa tilannetta ja ole yhteydessä Ravakkaan, Jos tarvitsette lisätietoa.

Yrittäjä tai yrittäjäksi aikova, voimme tukea EU:n maaseuturahastosta yrityksiä esimerkiksi investoinneissa, liiketoiminnan käynnistämisessä ja yrityksen kehittämisessä. Erityisesti haluamme kannustaa yrityksiä yhteistyöhön.

Millainen yritys voi saada Leader-tukea?

  • Tukea saadakseen yrityksen on oltava kannattava, sijaittava maaseudulla*, annettava työtä kokopäiväisesti vähintään 1 henkilölle – esimerkiksi yrittäjälle itselleen.
  • Tukea voi hakea vähintään 18-vuotias henkilö, osakeyhtiö, avoin ja kommandiittiyhtiö, maatila ja osuuskunta – pieni tai keskisuuri yritys.
  • Leader-tuki on tarkoitettu pääsääntöisesti alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille.
  • Muutamat toimialat on rajattu tukien ulkopuolelle. Tällaisia ovat esim. liikennöinti, koneurakointi, vähittäiskauppa ja energiaturpeen tuottaminen.

Klikkaa kuvaa ja katso 10 faktaa maaseudun yritystuista -muistilista!

* 95 % Suomesta on maaseutua. Huomaathan, että osa Rauman keskusta-alueesta on rajattu maaseuturahaston tuen ulkopuolelle. Voit tarkistaa aluerajauskartasta osoitteen perusteella, toimiiko yrityksesi tukialueella.  Karttapalveluun pääset Ruokaviraston yritystukisivulta.

Mihin tukea voi saada ja miten sitä haetaan?

Erilaisia tukimuotoja ovat esimerkiksi investointituki, perustamistuki sekä yritysryhmähankkeet. Tutustu yritystukimuotoihin.

Hakuprosessiin ja hankkeen etenemiseen voit tutustua sivulla Yritystuen hakeminen.

Yrityksiä hankeasioissa auttaa Ulla Kallio. Katso yhteystiedot. Lisätietoa maaseuturahaston yritystuista saat Ruokaviraston sivuilta. Muiden yritysten hankkeisiin voit tutustua Sankariyrittäjät-lehden, Ravakan hankekartan sekä sivun alareunasta löytyvien tarinoiden kautta. 

Oletko sinäkin sankariyrittäjä?

Ilman työpaikkoja ei ole kehitettävää maaseutua, joten yrittäjänä olet keskeisin maaseudun kehittäjä. Sankariyrittäjät -lehti paketoi tukimahdollisuudet, joita EU:n maaseuturahasto yrityksille tarjoaa. Yli 20 yritystä kertovat lehdessä tarinansa, miten hyödynsivät neuvontaa ja rahoitusta. Innostu ja kehitä – maaseuturahasto on mukana matkassasi!

Startti-Leaderistä apua pieneen kehittämiseen

Startti-Leader on Leader Ravakan oma yritystuki. Startti-Leaderistä myönnetään tukea (100-1000 euroa) pienille 1-2 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka toimivat Leader Ravakan toiminta-alueella. Tuen myöntäminen edellyttää, että yritys on Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry:n jäsen. Tuen haku on jatkuva. Hakemukset käsitellään Leader Ravakassa mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta.

Tutustu Startti-Leaderiin!

Lapsi hyppää ponkkulaudalta voltin Noitajärveen.

Elpymisvaroista uusia tukia energiainvestointeihin, uuteen teknologiaan ja omistajanvaihdoksiin

EU:n elpymisvarat tuovat uusia vihreää siirtymää tukevia yritystukimuotoja maaseudun yrityksille. Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea (30%) investointeihin, jotka

  • edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa ja yrityksen energia- ja resurssitehokkuutta
  • edistävät uuden ympäristö- ja ilmastoystävällisen teknologian käyttöönottoa

Lisäksi on tullut uusi tukimuoto omistajanvaihdoksiin. Tällä 5000-  10000 euron tuella voidaan hankkia asiantuntijapalveluita.

Tukia haetaan Hyrrä-järjestelmässä, kuten muitakin maaseudun yritystukia. Tukea haetaan alueen ELY-keskukselta. Myös me Ravakassa autamme mielellämme paikkakuntiemme yrityksiä näihinkin tukiin liittyvissä kysymyksissä. Tukihaku jatkuu näillä näkymin vuoden 2022 loppuun.

aurinkopaneelit

Esimerkkejä yritysten hankkeista ja ajankohtaista yritystuista

Pirjo Suhonen neljän afrikkalaisen kollegan kanssa konferenssissa.
Sankariyrittäjät
ALO Finland vie suomalaista koulutusta maailmalle innovatiivisella tavalla

Suomen lapsilähtöinen koulujärjestelmä kiinnostaa kansainvälisesti. ALO Finland tuo suomalaisen kouluarjen ulkomaisten opetusalan ammattilaisten saavutettavaksi digitaalisessa muodossa. Suomalaislapset ovat sijoittuneet useissa kansainvälisissä oppimisvertailuissa kärkijoukkoon. Kiinnostusta kansainvälisesti on herättänyt myös suomalaisen koulutuksen

Lue lisää
Nainen jäätelöpyörän kanssa
Sankariyrittäjät
Rakkaudesta jäätelöön

”Jos pystyisin tekemään mitä vain, tekisin jäätelöä ja perustaisin jäätelökahvilan”, ajatteli Jenna Bergström muutettuaan perheensä kanssa Uuteenkaupunkiin. Oletko koskaan tavannut ihmistä, joka ei pidä jäätelöstä? Erityisesti kesällä tuo kylmä herkku

Lue lisää
Sankariyrittäjät
Kallionkolossa viihtyy ja voi hyvin!

Pyhärannan Hirslahteen vuonna 2021 avattu Kallionkolo tarjoaa kahvilan palveluita, majoitusta, hierontaa ja elämyksiä merellisessä maalaismaisemassa. Leader Ravakka myönsi hankkeelle 20 prosentin investointituen. Jenni Teräväinen ja Veeti Kallio muuttivat Pyhärantaan kesällä 2020. Kesällä 2021

Lue lisää