Leader-rahoitus yrityksille

Yrittäjä tai yrittäjäksi aikova, voimme tukea EU:n maaseuturahastosta yrityksiä esimerkiksi investoinneissa, liiketoiminnan käynnistämisessä ja yrityksen kehittämisessä. Erityisesti haluamme kannustaa yrityksiä yhteistyöhön.

Millainen yritys voi saada Leader-tukea?

  • Tukea saadakseen yrityksen on oltava kannattava, sijaittava maaseudulla*, annettava työtä kokopäiväisesti vähintään 1 henkilölle – esimerkiksi yrittäjälle itselleen.
  • Tukea voi hakea vähintään 18-vuotias henkilö, osakeyhtiö, avoin ja kommandiittiyhtiö, maatila ja osuuskunta – pieni tai keskisuuri yritys.
  • Leader-tuki on tarkoitettu pääsääntöisesti alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille.
  • Muutamat toimialat on rajattu tukien ulkopuolelle. Tällaisia ovat esim. liikennöinti, koneurakointi, vähittäiskauppa ja energiaturpeen tuottaminen.

Klikkaa kuvaa ja katso 10 faktaa maaseudun yritystuista -muistilista!

* 95 % Suomesta on maaseutua. Huomaathan, että osa Rauman keskusta-alueesta on rajattu maaseuturahaston tuen ulkopuolelle. Voit tarkistaa aluerajauskartasta osoitteen perusteella, toimiiko yrityksesi tukialueella.  Karttapalveluun pääset Ruokaviraston yritystukisivulta.

Mihin tukea voi saada ja miten sitä haetaan?

Erilaisia tukimuotoja ovat esimerkiksi investointituki, perustamistuki sekä yritysryhmähankkeet. Tutustu yritystukimuotoihin.

Hakuprosessiin ja hankkeen etenemiseen voit tutustua sivulla Yritystuen hakeminen.

Yrityksiä hankeasioissa auttaa Ulla Kallio. Katso yhteystiedot. Lisätietoa maaseuturahaston yritystuista saat Ruokaviraston sivuilta. Muiden yritysten hankkeisiin voit tutustua Sankariyrittäjät-lehden, Ravakan hankekartan sekä sivun alareunasta löytyvien tarinoiden kautta. 

Oletko sinäkin sankariyrittäjä?

Ilman työpaikkoja ei ole kehitettävää maaseutua, joten yrittäjänä olet keskeisin maaseudun kehittäjä. Sankariyrittäjät -lehti paketoi tukimahdollisuudet, joita EU:n maaseuturahasto yrityksille tarjoaa. Yli 20 yritystä kertovat lehdessä tarinansa, miten hyödynsivät neuvontaa ja rahoitusta. Innostu ja kehitä – maaseuturahasto on mukana matkassasi!

Startti-Leaderistä apua pieneen kehittämiseen

Startti-Leader on Leader Ravakan oma yritystuki. Startti-Leaderistä myönnetään tukea (100-1000 euroa) pienille 1-2 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka toimivat Leader Ravakan toiminta-alueella. Tuen myöntäminen edellyttää, että yritys on Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry:n jäsen. Tuen haku on jatkuva. Hakemukset käsitellään Leader Ravakassa mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta.

Tutustu Startti-Leaderiin!

Lapsi hyppää ponkkulaudalta voltin Noitajärveen.

Elpymisvaroista uusia tukia energiainvestointeihin, uuteen teknologiaan ja omistajanvaihdoksiin

EU:n elpymisvarat tuovat uusia vihreää siirtymää tukevia yritystukimuotoja maaseudun yrityksille. Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea (30%) investointeihin, jotka

  • edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa ja yrityksen energia- ja resurssitehokkuutta
  • edistävät uuden ympäristö- ja ilmastoystävällisen teknologian käyttöönottoa

Lisäksi on tullut uusi tukimuoto omistajanvaihdoksiin. Tällä 5000-  10000 euron tuella voidaan hankkia asiantuntijapalveluita.

Tukia haetaan Hyrrä-järjestelmässä, kuten muitakin maaseudun yritystukia. Tukea haetaan alueen ELY-keskukselta. Myös me Ravakassa autamme mielellämme paikkakuntiemme yrityksiä näihinkin tukiin liittyvissä kysymyksissä. Tukihaku jatkuu näillä näkymin vuoden 2022 loppuun.

aurinkopaneelit

Esimerkkejä yritysten hankkeista ja ajankohtaista yritystuista

Sankariyrittäjät
Yrittäjäilta Rauman Lapissa 8.11.

Rauman kaupunki, Leader Ravakka, ProAgria Länsi-Suomi, Rauman Yrittäjät ja Lapin Osuuspankki järjestävät yhteistyössä Yrittäjäillan Lapissa 8.11. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille Rauman alueen yrittäjille. Tervetuloa mukaan! Illan aikana kuullaan

Lue lisää
Laatikkokaupan yrittäjä Kirsi Pitkanen
Sankariyrittäjät
Laatikkokauppa muutti maalle – vastuulliset puutuotteet syntyvät alusta loppuun entiseen Köyliön kunnanvirastoon remontoiduissa tiloissa

Nosturi kunnanjohtajan huoneen tilalle, valtuustosalin tammiparketti verstaan kattoon, pääoven tilalle katkaisulinja… Köyliön entinen kunnanvirasto muuntui Laatikkokaupan tuotanto- ja myymälätiloiksi. Helsinkiläissyntyinen Kirsi Pitkänen muutti yrityksensä, itsensä sekä henkilökuntansa pääkaupunkiseudulta Säkylän Köyliöön

Lue lisää