Leader-rahoitus yhdistyksille

Leader-tukien haku on käynnissä. Kevään aikana aukeaa vielä viimeinenkin haku Pienhankkeisiin. Ajantasaisen tiedon löydät sivulta www.maaseutu.fi

Yhdistystoimija, voimme tukea EU:n maaseuturahastosta yleishyödyllisiä yhdistyksiä esimerkiksi investoinneissa sekä toiminnan käynnistämisessä ja  kehittämisessä. Erityisesti haluamme kannustaa alueemme asukkaita yhteisölliseen toimintaan. 

Leader-hankkeet lähtevät tarpeesta ja niiden tuloksena syntyy aina jotakin uutta.  Hankkeiden on oltava yleishyödyllisiä eli tuki ei saa kohdistua harvoille, ennalta määrätyille edunsaajille eikä hankkeen pääasiallinen tarkoitus saa olla taloudellinen toiminta tai voiton tavoittelu.

Hakijana voivat olla rekisteröityneet yhdistykset, oppilaitokset, säätiöt ja kunnat sekä muut julkisoikeudelliset yhteisöt. Myös yksityisoikeudellinen yhteisö voi olla hakijana, mikäli sen tarkoitus on muu kuin taloudellinen toiminta ja voiton tavoittelu.

Leader-tuen haku on jatkuva, mutta Ravakan hallitus käsittelee saapuneet hankkeet seuraavien valintajaksojen mukaisesti:

1.1. – 15.2.2024 saapuneet käsitellään kokouksessa 7.3.2024
16.2. – 31.3.2024 saapuneet käsitellään kokouksessa 18.4.2024
1.4. – 15.5.2024 saapuneet käsitellään kokouksessa 5.6.2024
16.5. – 31.7.2024 saapuneet käsitellään 20.8.2024

Huomaathan, että osa Rauman keskusta-alueesta on rajattu maaseuturahaston tuen ulkopuolelle. Voit tarkistaa aluerajauskartasta osoitteen perusteella, toimiiko yhdistyksesi tukialueella. 

MIHIN LEADER-TUKEA VOI SAADA?

Leader-hankkeilla toteutetaan monenlaisia ideoita, jotka parantavat maaseudun palveluita ja viihtyisyyttä. Tuella voidaan esimerkiksi parantaa harrastusmahdollisuuksia, vaalia kulttuuriperintöä, huolehtia ympäristöstä, luoda uusia tapahtumia ja parantaa yhteisöllisten tilojen käyttöä. Voit tutustua Ravakan 2014 jälkeen rahoittamiin hankkeisiin Hankekartassamme. Esimerkkitarinoita rahoitetuista hankkeista näet skrollaamalla alaspäin tätä sivua.

Ole yhteydessä Leader-ryhmään jo varhaisessa vaiheessa, kun alat suunnitella ideastasi hanketta. Autamme idean kehittelyssä ja tukihaun jokaisessa vaiheessa. Yhdistyksiä hankeasioissa auttaa Elina Ravantti. Voit myös kokeilla Leader-pikatestillä, täyttääkö ideasi Leader-hankkeen edellytykset. Testin löydät sivun alaosasta.

Hankkeen hakijalle

Ohjeita hankkeen suunnitteluun ja tuen hakemiseen.

Hankkeen toteuttajalle

Vastauksia kysymyksiin, miten tulkita tukipäätöstä ja miten hakea maksua.

Tarinoita hankkeista

Haloo maaseutu-sivustolta löydät monipuolisia esimerkkejä varsinaissuomalaisten yhdistysten Leader-hankkeista. 

Satakunnan Sankariyhdistykset -lehdessä oman hankkeensa tarinan kertovat mm. kyläyhdistys, urheiluseura, nuorisoteatteri, marttayhdistys, sirkus, elävien kuvien yhdistys ja meripelastusseura.

Millainen on hyvä hanke?

  • Konkreettinen ja sillä on realistinen tavoite/tavoitteet
  • Huolellinen valmistelu ja hyvä suunnittelu
  • Toimiva ja tavoitteisiin nähden riittävä yhteistyö
  • Aktiivinen ja säännöllinen viestintä hankkeen aikana ja sen jälkeen
  • Oikein mitoitettu kustannusarvio, josta on helppo pitää kiinni ilman ylityksiä
  • Tuloksellisuus, vaikuttavuus ja hyödyllisyys ovat mitattavissa
  • Aktiviinen ja asiantunteva toteuttajajoukko
  • Toteuttaa asioita, joilla on pitkäaikaisia ja kestäviä vaikutuksia myös hankkeen päättymisen jälkeen

Muut palvelumme yhdistyksille

Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta! Rahoituksen ja hankeneuvonnan  lisäksi tarjoamme yhdistyksille monipuolista apua ja neuvontaa esimerkiksi ympäristö- ja vesistökunnostuksiin, kestävään kehitykseen, kansainvälisyyteen sekä luontoreittien ja -kohteiden ylläpitoon liittyen. Tutustu asiantuntijapalveluihimme alla olevasta linkistä.

Neuvontamme on aina maksutonta. 

Esimerkkejä yhteisöjen hankkeista sekä ajankohtaista

Sanna Kinnunen näyttää maaseuturahoituksen kylttiä Tuiskulan kulttuurikeskuksella
Sankariyhdistykset
Tuiskulaan saatiin yhtenäinen kulttuurikeskus

Köyliön Tuiskulassa yhdistykset täydensivät Leader-tuen avulla kylän kulttuurikohteet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Uusi Tuiskulan kulttuurikeskus pystyy entistä paremmin palvelemaan niin asiakkaita kuin vierailevia artisteja ja näytelmäntekijöitä. Säkylässä Köyliössä sijaitseva Tuiskula tunnetaan aktiivisena

Lue lisää
Narvijärven suojeluyhdistyksen hallituksesta Erno Tamminen, Tapani Laine ja Marita Lummikko
Sankariyhdistykset
Narvijärven suojeluyhdistyksellä on tärkeä rooli järven tilan ylläpidossa – konkreettista apua saatiin toimintasuunnitelmasta

Rauman Lapissa toimiva Narvijärven suojeluyhdistys pyrkii säilyttämään järven tilan hyvänä, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan kauniista järvestä. Käytännön toimien suunnitteluun yhdistys sai apua Leader-tuella teetetystä suojelullisesta toimintasuunnitelmasta. Narvijärven suojeluyhdistyksellä on

Lue lisää

Testaa saisitko Leader-rahaa!

Onko teillä idea, joka kaipaisi rahoitusta? Tee pikatesti ja katso, täyttyvätkö tärkeimmät ehdot. 

Ravakka rahaa