Esittelytekstit

Voimakasta Leader-toimintaa: palkitut hankkeet

Suomalainen Leader-toiminta täyttää tänä vuonna 25 vuotta, ja samalla päättyy EU-ohjelmakausi 2014-2022. Voimakasta Leader-toimintaa 25 vuotta on kilpailu, jossa palkitaan Satakunnan alueella toimivien Leader-ryhmien alueelta sykähdyttävimpiä Leader-hankkeita ja aktiivisimpia toimijoita viidessä eri kategoriassa.

Elinvoima tarkoittaa kasvua ja kehitystä. Lumovoima on jotakin erityisen ihastuttavaa ja sykähdyttävää, mikä vetoaa myös matkailijoihin. Pitovoima merkitsee kotiseuturakkautta ja vetovoima houkuttelee uusia asukkaita. Yhteistyön voimassa palkitaan hankkeita, jotka ovat malliesimerkkejä yhteistyöstä. Yleisön suosikki on todellinen supervoima!

1. Elinvoima: kasvua ja kehitystä

Elinvoima ja sen kehittäminen on yksi voimakkaimmista Leader-toimintaa ajavista voimista. Tässä kategoriassa palkitsemme mm. inspiroivia maaseutuyrityksiä, jotka ovat tuoneet alueelle työtä ja toimeentuloa kehittämällä yritystoimintaansa.  Nämä elinvoimaa tukevat hankkeet ovat yritystoiminnan kehittymisen lisäksi lisänneet alueen asukkaiden aktiivisuutta, parantaneet maaseutualueiden palveluita sekä uusien innovaatioiden ja oivallusten kautta parantaneet hyvän elämän edellytyksiä  maaseudulla.

More Joy Oy & tuotannon tehostaminen

Tämä parkanolainen maaseutuyritys toimii suunnittelun, valmistuksen ja tukkukaupan alalla kestävän kehityksen tuotteilla. Päätuotteena on ekologinen keittiöliina, jota valmistetaan omalla mallistolla, lisenssiyhteistyönä sekä asiakasmalleilla erikoistilauksesta. Tuotteita viedään Parkanosta 30 eri maahan. 

Yritys on Leader-tuella uudistanut konekantaa, mikä lisäsi tuotannon tehokkuutta ja tuki työhyvinvointia. Uusi kone mahdollistaa myös tuotevalikoiman kasvattamisen. Yritys panostaa kaikessa toiminnassaan yhä kestävämpiin ratkaisuihin ja on oiva esimerkki siitä, miten pienellä paikkakunnalla toimiva yritys ponnistaa kansainvälisille markkinoille. 

Lue yrityksen tarina:
https://www.rajatonmahdollisuus.fi/morejoy
https://morejoy.fi/

Yyteri Active Oy & Seikkailupuisto Huikeen perustaminen

Vuonna 2017 Porin Yyteriin avattu Seikkailupuisto Huikee on elämyspuisto, joka on laajentunut kiipeilypuistosta monipuoliseksi ulkoilma-aktiviteettien tarjoajaksi.

Seikkailupuiston perustaminen oli iso ja menestyksekäs investointi, joka toi alueelle kokonaan uudentyyppisen palvelun. Kestävyys huomioiden rakennettu seikkailupuisto on merkittävä lisäys ja laajennus Yyterin sekä Porin vapaa-aika- ja matkailupalveluihin. Seikkailupuiston perustaminen on edistänyt myös muiden Yyterin alueen matkailupalveluiden kehittymistä. 

Lue yrityksen tarina:
https://seikkailupuistohuikee.fi/

Nordic Herbs Oy & Yrttipajan toiminnan kehittäminen

Yrttipajan missiona on tukea ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tuoda ikiaikaiset luonnonantimien käyttöön liittyvät perinteet takaisin tähän päivään. Toiminnan pääpaino on villeinä kerättyjen ja luonnollisesti tuotettujen kasvien tuottamisessa, jatkojalostuksessa ja myynnissä. Yritys on alan suurin toimija Suomessa, ja yrttien keruun ja jatkojalostuksen ohella yritys järjestää myös keruu- ja viljelykoulutuksia sekä erilaisia workshopeja ja hyvinvointitapahtumia yrttien käyttöön liittyen.

Perheyrityksen tuotanto on käynnistynyt Euran Kauttualla 2015 ja uudet toimitilat rakentuvat Säkylään. Yrttipaja on saanut Leader-tukea laitteistojen hankintaan ja toimitilojen kunnostamiseen. Uudet Leader-tuetut laitteistot takaavat yrityksen kasvun sekä turvaavat tilauskannan toimitusvarmuutta. Yritys tekee työtä intohimolla ja rakkaudesta luontoon ekologisuus, eettisyys ja puhtaus edellä tarjoten paremmat mahdollisuudet lähituotteiden käyttöön.

Lue yrityksen tarina:  https://yrttipaja.fi/tarinamme/

KasiTori Oy & Tilamyymälän perustaminen

Laitilan Untamalan kylässä, vilkkaan kasitien varressa sijaitsee KasiTori. Suuren suosion saavuttanut lähituotemyymälä tekee tunnetuksi paikallisia tuotteita tuorevihanneksista käsitöihin. KasiTori onkin oivallinen esimerkki siitä, miten voidaan parantaa paikallisesti lähiruoan saatavuutta. Ostoksilla käyvät kesäaikaan niin paikalliset, naapurikuntien asukkaat kuin ohi ajelevatkin. Kasitorin kirpputorimaiselta vintiltä voi tehdä löytöjä ja monipuoliset tapahtumat rompetoreista laskiaisriehaan tarjoavat tekemistä ja elävöittävät aluetta.

KasiTorin perustaminen on elävöittänyt historiallista raittikylää ja monipuolistanut palveluita laitilalaisille – esimerkiksi lounasmahdollisuuksia lisäämällä. Vaikka tilamyymälä on auki sesongin mukaan, ympärivuotiseksi toimintaa on kehitetty mm. tapahtumien avulla. 

Lue yrityksen tarina: https://www.kasitori.fi/

Satafood kehittämisyhdistys & Rakennuspaikkaselvitys Suttilan kyläkaavan laatimista varten

Satafood Kehittämisyhdistys ry:n kehittämishankkeessa tehtiin rakennuspaikkaselvitys Huittisten Suttilan kyläkaavan laatimista varten. Suttilan alueella haluttaisiin rakentaa uusia omakotitaloja, mutta kaavoittamaton alue ja rakennuspaikkojen etsiminen tuovat omat haasteensa. Kyläläisten aloitteesta alhaalta ylöspäin laadittava kyläkaava helpotti tilannetta ja nopeutti rakennuslupaprosessia. Kyläkaava loi mahdollisuuksia maaseutuasumiselle ja näin myös vetovoimaisuuden kehittymiselle. Tällä on merkitystä myös siinä, että osaavaa työvoimaa saadaan alueelle ja maaseudun yrityksiin.

Tutustu hankkeeseen: https://www.satafood.net/hankkeet/rakennuspaikkaselvitys-suttilan-kylakaavan-laatimista-varten/

peltomaisema

2. Lumovoima: hankkeet wau-efektillä

Lumovoima-kategoriassa palkitaan hankkeita ja toimijoita, jotka ovat luoneet elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoillekin tai edistäneet uudenlaista ajattelua. Lumovoimaa luovat tapahtumat, kulttuuriteot, taide ja luontohelmet, jotka tekevät lähtemättömiä vaikutuksia maaseutualueilla vieraileviin. Palkittavat toimijat ja teot ovat WAU, koska ne ovat onnistuneet yllättämään – jopa useita kertoja  ja luomaan jotain ainutlaatuista omalle paikkakunnalle omia vahvuuksia hyödyntäen.

Willi Karvia Oy & Kammista Skantziin - Taiteiden reitti tunnetuksi -hanke

Kauhajoella sijaitsevat Kammi-kylä ja Alpon Savanni sekä Karvialla sijaitsevat Annen Taidekahvila, Karvian kirkko, ulkomuseoalue sekä Kulttuurikeskus Skantz muodostavat yhdessä monipuolisen kokonaisuuden ja omaleimaisen kohteen matkailijoille. Taiteiden reitti sopii kuljettavaksi autolla tai vaikka polkupyörällä tarjoten matkailijoille monipuolista nähtävää ja koettavaa yhdeksi tai useammaksi päiväksi. 

Leader-hankkeen avulla reitille luotiin yhteinen ilme, parannettiin löydettävyyttä ja luotiin kohteille sisältöä matkailukauden pidentämiseksi. Taiteiden reitti on kehittynyt huimin askelin eteenpäin: matkan varrelle on tullut uusia toimijoita, ja reitti on saanut virallisen Matkailutie -statuksen.

Tutustu Taiteiden reittiin: https://taiteidenreitti.fi/

Nakkila Storage Oy & Nakkilan Verstas-tapahtumakeskuksen kehittäminen

Nakkilan maaseudulle Hormiston kylään on noussut monipuolinen, vetovoimainen sekä kehittyvä viihde- ja tapahtumakeskus monine toimintoineen ja palveluineen. Nakkilan Verstas on perustettu 2017 ja toimintaa on kehitetty rohkeasti ja rouheasti, kuten kuuluu yrityksen mottokin. 

Yhteistyötä tehdään runsaasti paikallisten toimijoiden, kuten kyläyhdistyksen kanssa. Nakkilan Verstas onkin osoitus siitä, miten yritystoiminnan kehittäminen ja uudenlaisten ideoiden tuominen alueelle nostaa esiin koko kylää ja tekee tunnetuksi maaseudun mahdollisuuksia lumoten niin paikkakuntalaisia kuin vierailijoitakin. 

Tutustu Verstaaseen: https://www.nakkilanverstas.fi/ 

Kuva: Nakkilan Verstas

Kankaanpään kyläyhdistys & pitkäjänteinen kylän kehittäminen

Koko Suomen Vuoden kyläksikin valitun Säkylän Köyliön Kankaanpään toiminta on ollut jo 20 vuotta suunnitelmallista ja tavoitteellista, ja kylässä on toteutettu useita Leader-hankkeita. Suurimpia näistä ovat vuonna 2005 toteutettu Kuninkaanlähteen puhdistusoperaatio sekä  talkootyönä rakennettu eräelämyskeskus Kaarnikka. 

Luonnontilaista rauhaa kunnioittavassa Kaarnikassa sijaitsevat rakennusarkkitehti Hannu Salomaan piirtämät Takamaan tupa, Kerkkä-kota ja Sampan sauna pulahduslampineen. Saunan yhteyteen valmistui vuonna 2019 lämmitettävä saunatupa, jossa on yöpymismahdollisuus. Pääosa rakennusmateriaaleista on kyläläisten lahjoittamaa. 

Kaarnikka yhdessä Metsäjärven varauskodan ja laavun kanssa ovat osoittautuneet erittäin kysytyiksi vapaa-ajanviettopaikoiksi kautta seutukunnan. Myös kyläyhdistyksen ylläpitämä kuntorata, Kertun metsäpolku tarjoaa hienot lenkkeily- ja hiihtomahdollisuudet. Kyläyhdistys ylläpitää myös matonpesupaikkaa, lapsiystävällistä uimarantaa sekä vuokraa kajakkeja Köyliönjärveen tutustumiseksi. 

Tutustu kyläyhdistykseenhttps://www.kankaanpaankyla.net/

Säikän laavulla ihmisiä tauolla.

Reilan kyläyhdistys Reidu ry & Hierkonpolun rakentaminen

Reilan kyläyhdistys REIDU rakensi puolustusvoimien entiselle ampuma-alueelle Pyhärannan Reilaan luontoreitin, joka kulkee aivan rannan tuntumassa tarjoten näkymät Selkämeren kansallispuistoon. Hankkeen avulla luotiin retkeilyreitti ja retkeilyrakenteita, jotta tämä varsinaissuomalainen helmi saatiin esiin. Ilman yhdistyksen panostusta ja intoa kehittää reittiä kaikkien iloksi, ei tämä jättisuosion saavuttanut reitti olisi toteutunut. 

Hierkonpoluksi nimetty polku on osoittautunut valtavan suosituksi ja kerää vuosittain yli 11 000 kävijää. Hanke, jolla polku luotiin on rahoitettu osana Ravakan Luontopolut ja retkeilyreitit -teemahanketta. Kokoaan suurempi hanke on osoitus siitä, että pienemmilläkin euroilla voidaan saada vaikuttavia menestystarinoita aikaan, kun alueen asukkaat haluavat laittaa aikaansa ja intoansa yhteisen asian kehittämiseen. 

Tutustu Hierkonpolkuun:
https://ravakka.fi/blog/hierkonpolulle-paasee-vaikka-lastenrattailla/

MIELI ry & Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke

Hankkeessa vahvistetaan Joutsenten reitin toimialueen työnantajien ja -tekijöiden mielenterveysosaamista työpaikoilla. On arvioitu, että mielenterveyden ongelmat johtavat vuosittain noin 2,5 miljardin euron kustannuksiin, kun arvioidaan menetetyn työpanoksen arvoa. Mielenterveydelliset syyt ovat nousseet yleisimmäksi sairauspoissaolojen syyksi. Covid-19 -epidemia on lisännyt työelämään liittyvää epävarmuutta ja psyykkistä kuormaa. Hanke pyrkii osaltaan vaikuttamaan tämän kehityksen kääntämiseen. 

Työpaikoille ja yrittäjille on annettu hankkeen kautta konkreettisia työkaluja tukea työssäjaksamista ja ennaltaehkäistä työntekijöiden psyykkistä kuormittumista arjessa. Hanke jalkauttaa yrityksiin MIELI ry:n Hyvän mielen työpaikka -merkkiä, joka rohkaisee edistämään mielenterveyttä työpaikoilla ja voi toimia yrityksille brändietuna ja työantajaimagon tukena. MIELI-hanke onkin oivalluttanut työnantajia uuteen ajatteluun. Osaavan työvoiman saamiseksi maaseutualueelle on tärkeää huolehtia myös olemassa olevien työntekijöiden työssä jaksamisesta ja hyvinvoinnista.

Tutustu hankkeeseen:
https://www.mielenterveysseurat.fi/tukitalo/mielen-tasapainoa-tyopaikoille/

3. Pitovoima: Kotiseuturakkaus <3

Pitovoiman kehittäminen vahvistaa maaseutualueen yhteisöjä ja yhteenkuuluvuutta sekä halua pysyä omalla kotiseudulla myös tulevaisuudessa. Pitovoima syntyy viihtyisyydestä, harrastusmahdollisuuksista, palveluista, oman paikan löytämisestä, kulttuurista ja yhdessäolosta. Pitovoima-kategoriassa palkitaan toimijoita ja hankkeita, jotka ovat osoituksia todellisesta kotiseuturakkaudesta! Palkitsemme tekoja, joilla on lisätty yhteisöllisyyttä, vahvistettu paikallisidentiteettiä, elävöitetty historiaa ja luotu viihtyisämpää asuinympäristöä.

Ikaalinen Seura & Ikaalisten komearaitainen - kansallispukuperinne ja taito nykypäivään -hanke

Ikaalinen Seuran Leader-hankkeella tutkittiin, millainen oli Ikaalisten naisen kansallispuku ja tehtiin pukua tunnetuksi. Näin haluttiin varmistaa puvun säilyminen ja vaalia kulttuuriperintöä. Hankkeella lisättiin erityisesti naisten omaehtoista toimintaa, käsityöperinnettä ja käsityötaitoja. Hankkeessa valmistettiin mm. kaksi mallipukua, laadittiin kaavat ja ohjeet, järjestettiin koulutuksia ja laajasti informoitiin projektin eri vaiheista.

Hanke näkyi ja kuului niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Tiedotus hankkeesta oli esimerkillistä sekä laadukasta ja tämän ansiosta hanke kiinnosti ja on poikinut jo valtavasti jatkotoimia.

Tutustu hankkeeseen:
www.ikaalistenkansallispuku.fi
https://www.youtube.com/watch?v=uzWiVxQ1v_s

Ahlaisten Nuorisoseura & Kylähelmi-hanke

Ahlainen on yksi Karhuseudun alueen aktiivisimmista kylistä. Leader-hankkeita on toteutettu kyläläisten yhteisponnistuksena ja eri yhdistysten hakemana lukuisia myös päättyvällä ohjelmakaudella. Pitovoima-kategoriassa palkitaan Ahlaisten nuorisoseuran hanke, jolla rakennetaan uusi kylätalo Ahlaisiin. Kyseessä on koko kylää yhdistävä projekti, ja iso panostus yhteisöllisyyteen. 

Talon kunnostus on jatkumoa Ahlaisten kylänrannan toiminnan kehittämisessä. Kunnostettu talo tarjoaa kyläläisille yhteisen kokoontumistilan ja mahdollistaa myös paikkakunnalta kokonaan puuttuvan majoitusmahdollisuuden.

Tutustu nuorisoseuraan
https://www.ahlaistennuorisoseura.fi/ 

Vuorenmaan kyläyhdistys & kylän kehittäminen

Vuorenmaan kyläyhdistys on edistänyt Säkylän Vuorenmaan kylällä perinteistä toimintaa, mutta kuitenkin keksimällä jatkuvasti uutta. Vuorenmaalla on hyvä, ennakkoluuloton henki, minkä johdosta uusia ideoita kokeillaan ja toteutetaan pelottomasti. Tämän ytimessä on kylän väki, joka kokemuksesta tietää yhteistyön merkityksen ja mahdollisuudet!

Toiminnassa on ihailtavasti otettu huomioon kaikenikäiset kyläläiset. Vuorenmaalla toimii kyläyhdistyksen lisäksi lukuisia muitakin yhdistyksiä, jotka kaikki puhaltavat yhteen hiileen, saumattomalla yhteistyöllä. Kylällä on vuosien mittaan hyödynnetty kattavasti Leader-rahoitusta, jonka avulla on investoitu kylätaloon parantaen sen toimivuutta sekä kylätalon piha-aluetta  Nallemäkeä. Pihasta löytyy lapsille oma leikkipuisto, useita erilaisia pihasoittimia sekä aikuisille kuntokeskus. Kyläyhdistys on ollut mukana kaikissa Pyhäjärviseudun kuudessa teemahankkeessa.

Erityisyytenä mainittakoon kylän erilaiset hyväntekeväisyystempaukset. Sekä vuoden 2021 Satakunnan vuoden kylä -titteli.

Tutustu kyläyhdistykseen:
https://www.facebook.com/vuorenmaa

Pyhärannan Myrsky & Virkistysalueen kehittäminen

Pyhärannan Myrsky on yhteisöstä huolta pitävä urheiluseura, joka on panostanut viime vuosina etenkin lapsiin ja nuoriin innostaen heitä mukaan myös talkootoimintaan. Myrsky edistää niin hiihto-, yleisurheilu-, kuin maastojuoksuharrastusta ja uutena aluevaltauksena on rakentanut Rohdaisiin Leader-hankkeella frisbeegolfradan. Aivan mikä tahansa frisbeegolfrata ei ole kysymyksessä, vaan alueesta on haluttu kehittää kokonaisvaltaisesti eri ikäryhmiä palveleva viihtyisiä paikka virkistäytymiseen ja luonnossa liikkumiseen. Radan ympäristöön onkin istutettu kokonainen alppiruusupuisto viihtyisyyttä lisäämään. 

Pyhärannan Myrsky tekee myös yhteistyötä muiden pyhärantalaisten yhdistysten kanssa ja tukee kokonaisvaltaisesti hyvää elämää alueella. 

Tutustu seuraan:
https://ravakka.fi/blog/2-000-asukkaan-pyharannassa-liikuntapaikat-pidetaan-kunnossa-talkoilla/ 

https://fi-fi.facebook.com/PyMy1932/

ProAgria Länsi-Suomi ry & Avoimet tulet -hanke

Hankkeessa on lisätty Huittisten ja Punkalaitumen lähiliikunta- ja virkistysalueiden tunnettuutta sekä kuntalaisten että matkailijoiden keskuudessa. Kiinnostavat kohteet kootaan helppokäyttöiseksi paikkatietoaineistoksi, jota voi käyttää erilaisilla sovelluksilla paperista digiin. Kohteiden ja aktiviteettien kuvauksissa on otettu huomioon myös matkailun kausivaihtelu. 

Hanke on toteutunut aktiivisesti haastavassa ajassa ja vastannut hyvin tarpeeseen, jonka pandemia-aika loi.

Tutustu hankkeeseen: https://www.proagria.fi/hankkeet/avoimet-tulet

nuotio nokipannu

4. Vetovoima: syy muuttaa paikkakunnalle

Vetovoima-kategoriassa palkitsemme tekoja ja toimijoita, jotka ovat tukeneet uusien asukkaiden houkuttelua alueelle sekä näkyneet ja kuuluneet oman paikkakunnan ulkopuolellekin. Maaseudun vetovoimaa on lisätty etenkin tapahtumia ja elämyksiä luomalla sekä alueen erityisyyksiä markkinoimalla ja esiin nostamalla.  Nämä toimijat ovat kaivaneet esiin kylien ja alueiden syvimmän olemuksen ja näyttäneet, miten upeita asioita maaseutu voi tarjota. Vetovoimaisuus vaatii omistautumista ja paloa toimimiseen: sitä nämä toimijat ovat osoittaneet.

lapsia lammen äärellä

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark & Geopark kestävästi kohti UNESCOa -hanke

Vuonna 2020 UNESCO Global Geopark -statuksen saanut Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark on kolme maakuntaa yhdistänyt voimanponnistus luonto- ja maaseutumatkailun kehittämiseksi ja alueen ainutlaatuisen luonnon ja geologian esiin nostamiseksi. Geopark-projekti kokonaisuudessaan on mittava kokonaisuus, joka on lisännyt niin kuntien, yritysten kuin yhdistystenkin yhteistyötä yli maakuntarajojen. Geoparkin kehitystyö on jatkuvaa ja kokonaisvaltaista.

Geopark on muutakin kuin matkailua, ja tärkeässä osassa onkin ympäristökasvatus. Tässä Leader-hankkeessa tehtiin ympäristökasvatusmateriaaleja ja kehitettiin ympäristökasvatustoimenpiteitä sekä kouluikäisille että aikuisväestölle yhteistyössä laajojen verkostojen kanssa. Hankkeessa syntyi mm. Geoparkin kestävän kehityksen toimintaohjelma ja suunnitelma pilotista opastuskeskukselle. 

Tutustu Geoparkiin:
https://lhgeopark.fi/
https://www.youtube.com/watch?v=DCk27B5YqEU

Kyläsaaren kiinteistönomistajat & kylätalon alueen kehittäminen

Keskellä Kyläsaaren kylää on alun perin kouluksi valmistunut kylätalo, josta noin 20 vuotta sitten kyläläiset alkoivat kunnostaa yhteistä paikkaa. Kylätalolta ei toimintaa puutu ja rakennuksen käyttöastetta pyritään jatkuvasti nostamaan uutta toimintaa kehittämällä. 

Kyläyhdistys on johdonmukaisesti kehittänyt Porin Kyläsaaren kylässä asumisviihtyisyyttä, harrastusmahdollisuuksia osallistaen ja kuunnellen kyläläisiä. Kyläsaaren kiinteistönomistajille kylätalo on toiminnan sydän, mutta toiminta laajenee koko ajan myös kylätalon seinien ulkopuolella. Yhdistys onkin toteuttanut useita Leader-hankkeita, joilla toimintaa on kehitetty. Vuonna 2020 valmistui Kyläsaaren frisbeegolfrata, jolla on kävijälaskurin perusteella lähes 30 000 käyttäjää vuodessa. Yhdistys on myös kehittänyt kylätalolta lähtevää ulkoilupolkua ja kylätalon pihaan on tehty esiintymislava. Kesällä 2022 Kyläsaaren Launaistenrantaan laitettiin laituri kyläläisten vapaa-ajanviettoa ajatellen. Nämä hankkeet ovat osoitus siitä, miten yhdistys kuuntelee kyläläisiä ja luo osallistaen yhä viihtyisämpää asuinaluetta ja samalla kun se vaalii kylän etuja. 

Tutustu hankkeisiin:
https://karhuseutu.fi/yhdistys-kuuntelee-kylalaisia-ja-tarttuu-ideoihin-tuloksena-energiansaastoa-esteettomyytta-ja-monipuolisia-harrastusmahdollisuuksia/ 
https://www.kylasaari.com/ 

Tuiskulan kyläyhdistys & Tuiskulan kulttuurikeskuksen kehittäminen

Tuiskulan kyläyhdistys on tehnyt hartiavoimin töitä Säkylän Köyliön Tuiskulan kylän esiin nostamiseksi. Osoituksena kylän talkoovoimasta on vuodesta toiseen tehtävä kesäteatteriesitys, erilaiset konsertit sekä näiden väliaikakahvitus. Tuiskulan Kesäteatteri on suomen vanhimpia harrastajakesäteattereita. Sen erityisyys on etenkin siinä, miten se on koonnut perheittäin useita sukupolvia harrastamaan yhdessä. 

Leader-hankkeilla on vahvistettu Tuiskulan kylään luotua kokonaisuutta, mikä käsittää Tuiskulan Seuratalon, Tuiskulan Torpparimuseon, Tuiskulan Kesäteatterin, Tuiskulan kyläyhdistyksen sekä Tuiskulan VPK:n toiminta-alueen. Yhdistys järjestää alueella myös useita vuosittaisia tapahtumia, kuten kuusijuhlaa ja Paulan Puiston Piknik-tapahtumaa. Vuosittain alueen tapahtumissa käy noin 7000 ihmistä. Kulttuurikeskuksen kehittämiseen keskittyvällä hankkeella on kehitetty yhdistyksen omistukseen siirtyneiden kiinteistöjen toimintaa. Museon näyttelytilat laajenivat, teatteri sai kaipaamaansa lavastevaraston ja seuratalon palvelutarjonta laajeni. Tuiskulan kulttuurikeskus -hankkeen suurimpia etuja on jo ennestään ainutlaatuisen kokonaisuuden yhtenäisyyden parantamisen lisäksi kylämiljöön vaalimiseen ja kaunistamiseen tähtäävät tavoitteet, mitkä kylässä koetaan asumisviihtyvyyteen valtavasti vaikuttaviksi tekijöiksi.

Tutustu Tuiskulaan:
https://tuiskula.info/tuiskulan-kyla/kylayhdistys/

Leinmäen Kyläyhdistys & Leinmäen kylän kehittäminen

Laitilan Leinmäki tunnetaan erityisesti kesäisistä kylätoreista, jotka houkuttelevat vuosittain tuhansia ihmisiä nauttimaan yhdessä olosta ruuan ja koko perheen tekemisen äärelle. Leinmäen kyläyhdistys onkin onnistunut luomaan kylätalosta koko kylän keskuksen, joka houkuttelee monipuoliseen toimintaan väkeä myös muista kylistä ja paikkakunnilta.

Leinmäen kylätalo on alunperin koulu, josta kyläläiset päättivät lähteä kehittämään yhteistä paikkaa Leader-hankkeiden avulla. Monenlaista on tehty talkootyön ja Leaderin voimin. Vaikka kylätorit ja rompetorit kuuluvat kesään, toiminta ei hidastu talvellakaan: on jumppia, levyraateja, kylävisoja, saunailtoja, kankaan kudontaa ja monenlaista muuta aktiviteettia. Toiminnassa huomioidaan hienosti myös nuoret ja heidän viihtyvyytensä. Leinmäen kylällä koetaan, että hankkeet ovat olleet tärkeitä etenkin kylähengen nostattamisessa. Ilahduttavaa on Leinmäen kylän kaikenikäisten huomioiminen ja innostaminen mukaan isompiin ja pienempiin tehtäviin viemään kylää eteenpäin. 

Tutustu kyläyhdistykseen:
https://www.haloomaaseutu.fi/leinmaen-kylatalolla-on-yhteishenki-kohdillaan/ 
http://leinmaki.info/

Huittisten kaupunki & Tarinan arvoinen elämä – citymaalaisuus maaseutuasumisen uusi trendi -hanke

Hankkeessa rakennettiin paikallisten asukkaiden, yrittäjien ja citymaalaisten vuoropuhelin kautta Huittisista entistä vetovoimaisempaa maallemuuttokohdetta. Koronavuosi 2020 toi etätyön ja monipaikkaisuuden kautta monenlaisia muutoksia ihmisten käyttäytymiseen. Kun 2010-luvulla keskimäärin 40 Suomen kuntaa on saanut nettomuuttovoittoa, vuonna 2020 muuttovoittoisia kuntia oli Suomessa yli sata. Huittinen tarttui nyt aiheeseen hankkeella, jonka yhtenä tuotoksena syntyi myös lyhytelokuva.

Hankkeella Huittinen sai näkyvyyttä ja uutta näkökulmaa aiheeseen, joka koskee monia seutukaupunkeja. Kaupungissa tartuttiin rohkeasti ajankohtaiseen asiaan ja lähdettiin tuomaan esille oman paikkakunnan erityisyyksiä. 

Tutustu hankkeeseen: https://www.huittinen.fi/palvelut/tyo_ja_yrittaminen/tarinan_arvoinen_elama_-_monipaikkaisuuden_ja_maaseutuasumisen_vetovoima_-_hanke

5. Yhteistyön voima: innostutaan yhdessä

Jotta ihmisten kokoisista ideoista syntyy hankkeita ja hankkeiden avulla upeita asioita, tarvitaan näiden ihmisten välistä yhteistyötä. Yhteistyön voima  -kategoriassa palkitsemme hankkeita ja toimijoita, jotka ovat suoranaisia aktiivisuuden perikuvia. Näiden kautta on innostuttu ja innostettu, tehty valtavat määrät talkootyötä yhdessä muiden kanssa ja taisteltu yhteisen hyvän eteen. On löydetty uusia kumppaneita, opittu ja oivallettu uutta ja näytetty, mitä tarkoittaa todellinen koko porukan projekti.

Pohjois-Parkanon Kyläseura & Pohjois-Parkanon kylätalo

Pohjois-Parkanon Kyläseura hankki käytöstä poistetun koulukiinteistön kylätaloksi. Lukuisten talkootuntien ja mittavan remontin jälkeen tiloista saatiin entistä ehommat ja toimivammat monipuoliseen käyttöön, jota talolla onkin sitten ollut. Hanke on saanut jo monta jatkotoimenpidettä aikaan, joista viimeisempänä paikallisen metsästysseura metsästysmajahanke viereiselle tontille täydentämään alueen palveluita! 

Toiminta kylällä on vireää, monipuolista ja kaikenikäiset kyläläiset tavoittavaa. Kylällä osataan tehdä toimivaa yhteistyötä ja suunnitelmallisesti kehitetään tarjontaa yhä eteenpäin.

Tutustu kylätaloon:
https://www.parkanonkylat.fi/kyla/pohjois-parkano/ 
https://fi-fi.facebook.com/PohjoisParkano/

kaksi henkilöä remontoi

Raition kyläyhdistys & Säpilän Riippusillan korjaus

Säpilän riippusilta on sekä historiallisesti että virkistyksellisesti merkittävä kulkuväylä Kokemäenjoen yli. Aikoinaan riippusilta rakennettiin, jotta lapset pääsivät kulkemaan kouluun joen toiselle puolelle. Nykyään silta on suosittu virkistys- ja kuntoilukäytössä sekä myös nähtävyytenä. Näin ei kuitenkaan ollut vuonna 2017, jolloin Säpilän riippusilta suljettiin heikon kuntonsa vuoksi. Raition Kyläyhdistys vuokrasi sillan ja kunnosti sen talkoovoimin Leader-tuella. Kunnostettu silta avattiin jälleen 1.5.2019.

Hankkeeseen onnistuttiin innostamaan mukaan monia eri toimijoita ja asukkaita koko kunnan alueelta. Hankkeen toteuttamisesta tuli suuren joukon yhteinen asia. Kunnostus sai myös Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinnon vuonna 2020.

Tutustu kyläyhdistykseen ja riippusillan korjaukseen:
https://fi-fi.facebook.com/raitionkylayhdistys/ 
https://www.uula.fi/2021/09/14/sapilan-riippusilta/ 

Wirmon Martat ry & yhteisötila Tuukin perustaminen

Kaikille avoin Yhteisötila Tuuki Mynämäellä on esimerkki älykkäästä toiminnasta yhteiskäyttökoneineen, varauskalentereineen ja sähkölukkoineen. Kässänurkasta löytyy ompelukoneita, joilla voi kuka tahansa käydä hurauttamassa vaikka verhojen päärmeet. Tuukin ”bistrossa” voi järjestää juhlat, ja yläkerran hyvinvointinurkkaan voi paeta esimerkiksi kotitöitä. 

Wirmon Marttojen vuonna 2021 luoma Tuuki on tarkoitettu kaikkien mynämäkeläisten yhdistysten käyttöön. Kun tilan ja hankkeen suunnittelu aloitettiin, alusta asti oli selvää, että tilaa tehdään kaikille. Mukaan saatiin lyhyessä ajassa 26 muuta yhdistystä. Tilan tekemiseen osallistui kaikkiaan 48 yritystä ja yhteisöä. Tuukilla on myös 12 yritystä yhteisötilakummeina, joiden tuki auttaa juoksevien kulujen kattamisessa. Wirmon Marttojen toiminta on oivallinen esimerkki uudenlaisesta yhdistystoiminnasta, joka innostaa ja mukautuu jäsenten ja alueen ihmisten tarpeeseen. Innostus ruokkii innostusta ja paikallisidentiteetti vahvistuu: Nevermind New York when there is Mynämäki!

Tutustu Tuukiin ja Marttoihin: 
https://ravakka.fi/blog/jasenten-osaaminen-ja-verkostot-ovat-yhdistykselle-parasta-paaomaa/ 
https://fi-fi.facebook.com/wirmonmartatry/

Kaksi Martta-yhdistyksen jäsentä yhteisötilan keittiössä, maskit kasvoilla

Panelian Kotiseutuyhdistys & kylän kehittäminen

Aiemmin Kiukaisten kuntaan kuulunut Panelian suurkylä on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Tänä päivänä miljöötä leimaa kylätien reunalle sijoittuva Suomen suurin pronssikauden röykkiö, Kuninkaanhauta, Paneliankosken rantaan sijoittuva poikkeuksellinen rivimylly, sekä maakunnan komeimpiin kuuluva entinen meijeri. Kylämiljöön keskeisiä elementtejä ovat tiheä ja pienipiirteinen asutus sekä poikkeuksellisen suuri määrä luonnonkivirakennuksia.

Panelian Kotiseutuyhdistys on panelialaisen kulttuuriperinnön ja kylämaiseman vaalija. Yhdistys on monessa mukana ja toimii usein panelialaisten tapahtumien, kuten Panelia-päivän koordinoivana tahona. Paneliassa ollaan oltu todella aktiivisia Leader-hankkeiden toteuttamisessa. Kotiseutuyhdistys on ollut mukana esimerkiksi kaikissa Pyhäjärviseudun kuudessa teemahankkeessa. 

Paneliasta löytyy muutaman putiikin lisäksi koulu, päiväkoti ja kattavasti muita palveluja ja yrityksiä. Kylässä puhalletaan yhteen hiileen. Panelia onkin valittu Satakunnan Vuoden kyläksi kahdesti, viimeksi vuonna 2017.

Tutustu: www.panelia.fi

Turun Yliopisto & Pyhän Olavin mannerreitin luominen ja kehittäminen

Laajan alueiden välisen hankkeen avulla luotiin Suomeen Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti Turusta sisämaan kautta Suomen itärajalle, josta reitti jatkuu erillishankkeena Novgorodiin asti. Norjasta tulee Pyhän Olavin vaellusreitti Ruotsiin, josta reitti luotiin Central-Baltic hankkeen avulla Turkuun. Näin saatiin Pohjoismaihin laaja ja monipuolinen pyhiinvaellusreitti, joka tuo työtä maaseudulle ja luo uusia tarpeita ja sitä kautta palveluja mm. majoitus-, kuljetus- ja ravitsemussektoreilla. 

Hankkeella haluttiin innostaa mukaan eri Leader-alueiden asukkaat ideoimaan ja luomaa uutta erilaisille teille ja poluille reitin varrella. Pyhän Olavin kirkot toimivat reitin runkopisteinä ja siten myös seurakunnat ja seurakuntalaiset olivat ja ovat aktiivisessa roolissa. Hankkeen aikana luotiin organisaatio, joka jatkaa toimintaa hankkeiden päätyttyä. Muita tärkeitä tehtäviä hankkeessa olivat reitin luominen, opastetaulut ja julkaistava materiaali sekä tiedon saaminen muista vastaavista reiteistä ja niiden vaikutuksista maaseutuun ja matkailuun. Reitin aktiivisemmille osuuksille syntyy myös jatkossa enemmän palveluita, kuten ruokailupaikkoja ja majoituspalveluita. Osiltaan hanke lisäsi myös näiden yritysten toimintaedellytyksiä ja tuo niille uusi asiakkaita. Reitti luo pitkäaikaista tulovirtaa reitin varren maaseudun asukkaille ja yrittäjille.

Hanketta rahoittivat Joutsenten reitin lisäksi Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit, Päijänne-Leader, Varsin Hyvä, Karhuseutu ja Ravakka.

Tutustu hankkeeseen: https://www.pyhanolavinmannerreitti.fi/

pyöräilijöitä

6. Supervoima: sykähdyttävin hanke!

Supervoima-kategoriassa palkitaan yleisön valitsema koko Satakunnan sykähdyttävin hanke. Keräsimme alueelta syyskuussa ehdotuksia sykähdyttävimmistä hankkeista. Näistä Leader-ryhmät valitsivat kymmenen yleisöäänestykseen. Voiton voi MTK-Satakunnan uusi tapahtuma, Terveruoka-messut!   Tutustu tästä muihin ehdokkaisiin. 

MTK-Merikarvia: Terveruoka-messut

MTK-Merikarvia pilotoi hankkeen avulla Terveruoka-messut 2.-3.4.2022 Merikarvialla. Tapahtuma tuotettiin yhteistyössä maataloustuottajien, paikallisten yhdistysten ja kehittäjätahojen, Merikarvian kunnan sekä Merikarvian lukion kanssa. Hankkeen tavoitteena oli satakuntalaisen lähiruoan tietoisuuden lisääminen, pientuottajien esille nostaminen sekä lähiruoan parissa toimivien organisaation kohtauttaminen. Messut onnistuivat erinomaisesti ja toteutetaan myös vuonna 2023.

Tutustu
https://merikarvia.fi/matkailijalle/nae-koe/terveruoka-messut/