Hierkonpolulle pääsee vaikka lastenrattailla

Vanhalle armeijanharjoitusalueelle rakennettu luontopolku Pyhärannan Reilassa alkaa olla valmis. Merenrantaa kulkeva kolmen kilometrin mittainen Hierkonpolku on saanut viime kesän aikana opasteet, laavun, nuotiopaikan sekä käymälän.

Kaiken takana on Kyläyhdistys Reidu, joka on kunnostanut retkeilykohteen kaikkien käyttöön Leader-tuen ja talkootyön avulla.

Maastoltaan vaihteleva alue on ollut armeijan harjoituskäytössä 60-luvulta saakka. Muutama vuosi sitten puolustusvoimat poistui alueelta ja Reilan rannat avautuivat kaikelle kansalle.  Alueen vaiherikkaaseen historiaan liittyy myös puutarhakoulu, varuskuntasuunnitelmat sekä innokas viihdeyrittäjä. Nyt alue on Metsähallituksen omistuksessa.

–  Alue kaipasi isäntää ja me halusimme vaalia upeaa luontoa täällä. Tämä on lähistöllä yksi ainoita merenrantakaistoja, joka ei ole yksityisessä käytössä. Tästä on myös suora näkymä Selkämeren kansallispuistoon. Jos emme olisi lähteneet rakentamaan polkua, ei alueelle olisi tehty mitään, kertoo Seppo Mannervesi Reilan kyläyhdistys Reidusta.

Reidu sai polun kunnostamiseen ja retkeilyrakenteiden tekoon Leader-tukea EU:n maaseuturahastosta.

Kyhänokka ja reidu kyltti

Reitti on merkitty Reidun saunan ja Kyhkärännokan välille. Nuotiopaikka, laavu sekä käymälä on rakennettu reitin puoliväliin. Käytännössä reitti on merkitty olemassa oleville metsäpoluille, raivausta ei juurikaan ole tehty. Merkitsemisellä on haluttu helpottaa kulkemista, mutta myös välttää maaston kulumista. Parkkipaikkoja on kolme. Polku on etenkin Säikän laavun alueella hyvin leveä ja kulkemaan pääsee myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa.

Hierkonpolusta on jo ehtinyt tulla suosittu kohde eri-ikäisten retkeilijöiden ja ulkoilijoiden keskuudessa. Paikka on houkuttanut ihmisiä koko projektin ajan, mutta laavun valmistumisen jälkeen kesällä 2018 on käyttäjämäärä suorastaan räjähtänyt.

Seppo Mannervesi ja muut Kyläyhdistys Reidun aktiivit ovat talkoilleet ahkerasti kesän aikana saadakseen Hierkonpolun rakenteet kuntoon.

Säikän laavulla ihmisiä tauolla.

– Vieraskirjaan nimensä jättäneitä kävijöitä on jo lähes 4 000. Etenkin ryhmiä on ollut kesän jälkeen paljon. Laavun ympäristöön pystytetyissä opastauluissa kerrotaan paikan historiasta ja maastosta, Mannervesi kertoo.

Kyläyhdistys Reidu pitää polkua ja rakenteita kunnossa täysin vapaaehtoisvoimin myös jatkossa. Polttopuita ja vessapaperia Säikän nuotio- ja käymäläpaikalle tuodaan, mutta säästeliäisyyttä on syytä noudattaa ja huomioida myös muut retkeilijät.

– Noudatamme roskattoman retkeilyn periaatteita, Mannervesi muistuttaa.

Lisätietoa ja alueen kartta Facebookissa: Hierkonpolku

äiti ja tytär reilan luontopolulla.

Leader-tuella lisää liikuntapaikkoja

  • Reilan luontopolku sai rahoitusta Leader Ravakan Luontopolut ja reitit -teemahankkeesta (LuRe). Hankkeella Ravakka on pyrkinyt lisäämään ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksia alueellaan.
  • Suomessa toimii 54 Leader-ryhmää, jotka rahoittavat paikallista kehittämistoimintaa EU:n maaseuturahastosta. Leader-hankkeilla toteutetaan ideoita, jotka parantavat maaseudun palveluita ja asukkaiden viihtyvyyttä. Tukea voivat hakea yhteisöt ja yritykset.
  • Suomen maaseudulle syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa Leader-tuen ja talkootyön avulla.
  • Leader-ryhmien rooli on auttaa ja neuvoa paikallisia ihmisiä omien kehittämisideoidensa kanssa.