Kutsumatta kylässä - vieraslajit kuriin lähiluonnossa

Haitallisten vieraslajien torjunta on nyt pinnalla ja hyvä niin: haitalliset vieraslajit on tunnistettu yhdeksi viidestä merkittävimmästä luontokatoa edistävästä tekijästä.  Tänä kesänä Ravakkakin edistää vieraslajien torjuntaa levittämällä tietoa ja  kokoamalla omat paikalliset torjuntajoukot vieraslajitalkoisiin. 

Leader Ravakka kannustaa Kutsumatta kylässä -tempauksella kesällä 2021 kaikkia torjumaan haitallisia vieraslajeja omissa kotikylissä ja lähiympäristöissä. Innostamme alueemme asukkaita itse havaitsemaan, ilmoittamaan, torjumaan ja seuraamaan haitallisia vieraslajeja, mutta luvassa on myös yhteisiä talkoita. 

Vieraslajitalkoot kesällä 2021

23.6. klo 18.30 Uusikaupunki 

30.6. klo 17 & klo 18 Mynämäki

6.7. klo 17 & klo 18 Eurajoki

(päivittyy)

Ravakka tarjoaa kaikissa Kutsumatta kylässä -talkoissa tarvittavat torjuntavälineet, kuten jätesäkit, ämpärit ja kertakäyttöhanskat talkoolaisille. Pukeutuminen sään mukaan.

Kaikki talkootapahtumat alkavat yhteisellä ohjeistuksella ja välinejaolla. Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta vieraslajientorjunnasta tai torjuttavista lajeista. Toivomme sankoin joukoin ensikertalaisiakin mukaan! Talkoiden lomassa on pientä tarjoilua.

Hyödyllisiä linkkejä:

vieraslajit.fi

23.6. klo 18.30 vieraslajitalkoot Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin talkoot keskittyvät espanjansiruetanan ja jättipalsamin torjuntaan. Kyseisen vieraslajien torjunta on ajankohtaista juuri nyt, sillä ilmojen lämmettyä etana munii ja populaatio kasvaa sen myötä vauhdilla. Talkoissa kerätään espanjansiruetanoita ja hävitetään niitä. Tule oppimaan oikeaoppinen tapa hankkiutua haitallisesta vieraslajista ja puutarhatuholaisesta eroon.

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu mukaan talkoisiin viim. 22.6. 

Mukaan tarvitset: Ravakka tarjoaa muovitetut hanskat etanoiden keräämistä varten. Suojautuminen on tärkeää, sillä etanoiden erittämässä limassa on paljon bakteereja ja viruksia. Hyväksi havaittu apuväline etanoiden keräämiseen ovat vanhat grillipihdit – sellaiset voi ottaa mukaan!

Kokoontumispaikka: Tavikuja 12, 23500 Uusikaupunki. Pyörällä tai jalan pääset perille parhaiten, auton voi jättää Merilinnuntielle lounaskahvilan parkkipaikalle.

Yhteyshenkilö: Tuuli Jansson, Leader Ravakka. 

30.6. Klo 17 & klo 18 vieraslajitalkoot Mynämäessä

Mynämäen talkoot keskittyvät jättipalsamin torjuntaan keskustassa jokivarressa. Vieraslajitalkoita ovat järjestämässä Mynämäen kunta, Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys sekä Wirmon Martat.  Huomaa, että talkoisiin saapuminen on porrastettu. Talkookohteita on useita ja tekijöitä jaetaan sekä opastetaan työhön kohteittain.

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu mukaan talkoisiin viim. 28.6. sähköisellä lomakkeella (linkki alla) Valitse ilmoittautumisen yhteydessä saapumisaikasi. 

Mukaan tarvitset: työhanskat

Kokoontumispaikka: Mynämäen seurakuntakodin parkkipaikka, Keskuskatu 17, 23100 Mynämäki.

Yhteyshenkilö: ympäristösihteeri Katja Holttinen, Mynämäen kunta: katja.holttinen(at)mynamaki.fi / 0401354515

6.7. Klo 17 & klo 18 vieraslajitalkoot Eurajoella

Eurajoen talkoot keskittyvät jättipalsamin torjuntaan Vuojoen kartanon ympäristössä. 

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu mukaan talkoisiin viim. 5.7. sähköisellä lomakkeella (linkki alla) Valitse ilmoittautumisen yhteydessä saapumisaikasi. 

Mukaan tarvitset: työhanskat

Kokoontumispaikka: Vuojoen kartano, Kartanontie 28, 27100 Eurajoki

Yhteyshenkilö: Maisemasuunnittelija Ella Turunen, Länsi-Suomen ProAgria / maa- ja kotitalousnaiset: ella.turunen(@)maajakotitalousnaiset.fi / 050 5902085