
Ahdistaako ilmastonmuutos tai luontokato? Oletko huomannut arjessa epäkohdan, johon haluaisit puuttua? Paras tapa päästä ahdistuksesta on muuttaa se toiminnaksi ja toivoksi. Tekoja nyt -työpajassa pohditaan sitä, miten jokainen voi löytää
Leader Ravakka tukee alueen yhteisöjä, asukkaita ja kuntia tekemään kestävän kehityksen mukaisia valintoja ja toimimaan älykkäästi. Ravakka haluaa edistää yhteisöllistä oppimista ja oivaltamista. Kestävyys ja älykkyys kulkevat käsi kädessä!
Ajankohtaista juuri nyt! Leader Ravakan EkoTeko-hankkeella on käynnissä EkoSparraamo. EkoSparraamon tavoitteena on saada aikaan isompia ja pienempiä yhteisölähtöisiä kestävyysmuutoksia Ravakan alueella. Vielä ehdit yhdistyksesi tai muun porukkasi kanssa mukaan, lue lisää:
EkoTeko-hankkeen päämääränä on muun muassa lisätä kierrätystä, vähentää energiankulutusta, lisätä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, sekä edistää kestävän arjen taitoja ja käytänteitä. Hankkeen kautta Ravakka tarjoaa niin neuvontaa, koulutusta kuin kokemustenvaihtoakin.
Tarjoamme esimerkiksi:
Ahdistaako ilmastonmuutos tai luontokato? Oletko huomannut arjessa epäkohdan, johon haluaisit puuttua? Paras tapa päästä ahdistuksesta on muuttaa se toiminnaksi ja toivoksi. Tekoja nyt -työpajassa pohditaan sitä, miten jokainen voi löytää
Leader Ravakan EkoTeko-hanke tukee alueen kyliä, yhdistyksiä ja muita yhteisöjä kestävän kehityksen edistämisessä. EkoTeko-hankkeen EkoSparraamon kautta vapaaehtoisvoimin toimivat yhteisöt ja porukat saavat maksutonta apua esimerkiksi toiminnan suunnitteluun tai tunnistettujen ongelmien
Kiinnostaako yhdistystänne ympäristöasiat, mutta ette oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle? Kutsukaa EkoTeko-hankkeen työntekijä kylään neuvontakäynnille. Apua on tarjolla muun muassa kierrätyksen aloittamiseen, energian säästämiseen tai vaikka ympäristöaiheisten tapahtumien järjestämiseen. Leader
Älykkäistä kaupungeista, kylistä ja ratkaisuista puhutaan tällä hetkellä paljon etenkin EU:n tasolla. Leader Ravakan yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson naurahtaa, että älykkäitä kyliä on ja on ollut aina, mutta itse termi on uusi. Yhdessä tekeminen on keskeinen osa älykästä toimintaa.
”Alkuperäinen termi smart village liittyy EU:n maaseudun kehittämiseen, ja se on käännetty Suomessa älykkääksi kyläksi, vaikka oikeastaan tarkoitetaan älykästä toimintaa yhteisössä. Kun tehdään yhdessä, vastuu jakautuu monelle, hyödyt usealle ja tulee positiivisia heijastusvaikutuksia. Älykäs toiminta voi ihan hyvin olla niitä tavallisia asioita ja sitä käytännön tekemistä. Uutta tässä on se, että tiedostetaan pyrkivämme toimimaan aiempaa fiksummin eli suunnitelmallisemmin, kestävämmin ja tarve edellä parempaa arkea edistäen”, Tuuli Jansson sanoo.
”Yhdistyksillä on kädet täynnä tekemistä, hankkeen tavoite on nimenomaan olla resurssi ja auttaa näiden kestävyysnäkökohtien pohtimisessa. Hanke palvelee siinä, että voimme esimerkiksi yhdessä järjestää jonkin tapahtuman, työpajan tai luennon, joka liittyy aihepiiriin. Ympäristönäkökulmien ohella huomioidaan sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys, ” kertoo EkoTeko-hankkeen vetäjänä Tiina Saaresranta.
Työstä maaseudun yhteisöjen parissa Tiinalla on monipuolinen kokemus. Hän on työskennellyt vuosia mm. Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen parissa. Tiina sanookin, että ihmisten rakkaus maaseutuun ja omaan asuinpaikkaan yhdistää näitä erilaisia alueita.
EkoTeko-hanke julkaisee Ekotekoja-blogia, joka on maaseudun yhdistysten, asukkaiden ja muiden toimijoiden oma foorumi. Blogissa kerrotaan paikallisesta näkökulmasta ja elämänmakuisesti kestävän kehityksen mukaisista teoista, kokemuksista ja ideoista.
Onko sinulla tiedossasi esimerkiksi kylätalolla toteutettu energiaa säästävä toimenpide, naapurustossa järjestetty ympäristön tilaa parantava tempaus, kierrätys- tai tavaroidenvaihtokokemus? Jaa vinkkisi muille! Blogiin ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki halukkaat, joilla on kestävään kehitykseen liittyvä tarina jaettavaksi. Voit tilata uusimmat blogipäivitykset sähköpostiisi.