kohti älykästä ja kestävää toimintaa

Leader Ravakka tukee alueen yhteisöjä, asukkaita ja kuntia tekemään kestävän kehityksen mukaisia valintoja ja toimimaan älykkäästi. Ravakka haluaa edistää yhteisöllistä oppimista ja oivaltamista. Kestävyys ja älykkyys kulkevat käsi kädessä!

Ajankohtaista juuri nyt! Leader Ravakan EkoTeko-hanke on avannut haun EkoSparraamoonEkoSparraamon tavoitteena on saada aikaan isompia ja pienempiä yhteisölähtöisiä kestävyysmuutoksia Ravakan alueella. Haku EkoSparraamoon on helppoa, vain alustava idea ja intoa tarvitaan. Haku auki vuoden 2021 loppuun, lue lisää:

 
kierrätyspiste
EkoTeko-hankkeen logo

Apua kestävän kehityksen edistämiseen

EkoTeko-hankkeen päämääränä on muun muassa lisätä kierrätystä, vähentää energiankulutusta, lisätä osallisuutta  ja yhteisöllisyyttä, sekä edistää kestävän arjen taitoja ja käytänteitä. Hankkeen kautta Ravakka tarjoaa niin neuvontaa, koulutusta kuin kokemustenvaihtoakin.

Tarjoamme esimerkiksi:

 • Ohjausta yhteisten tilojen energiaratkaisuihin
 • Neuvontaa ja ratkaisuja kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun
 • Tietoa, miten lisätä yhteisötoiminnan tai tapahtumien ekologisuutta
 • Ohjausta tavaroiden yhteiskäytön edistämiseen
 • Opastusta satokausituotteiden tai muiden paikallisten tuotteiden vaihtopiirien perustamiseen
 • Tietoa kuivakäymälöistä ja kompostinnista
 • Apua kimppakyytitoiminnan perustamiseen ja tietoa ekologisemmasta autoilusta
 • Apua lähiruuan käytön edistämiseen ja ruokahävikin torjuntaan
 • Ohjausta ja materiaaleja ympäristökasvatuksen toteuttamiseen sekä ympäristöasioista tiedottamiseen

Älykäs tekeminen, mitä se on?

 • Älykäs tekeminen on suunnitelmallisuuden, tavoitteellisuuden ja kestävyyden parantamista, se on tarvelähtöistä ja yhteistyöhön pyrkivää. Se auttaa lisäämään hyvinvointia paikallisyhteisöissä.
 • Älykkyys on etenkin yhdessä tekemistä, jolloin vastuu jakautuu monelle, hyödyt usealle ja tulee positiivisia heijastusvaikutuksia. Älykästä toiminta voi olla ideoiden parastamista tai ihan yksinkertaisesti asioiden tekemistä uudella tavalla.
 • Ravakka auttaa kehittämään toimintaa eli toimimaan älykkäämmin. Ravakan asiantuntijat auttavat maksutta suunnitelmien tekemisessä, visioimisessa tai vinkkaamalla hyviä esimerkkejä muualta. Voidaan myös auttaa etsimään yhteistyökumppaneita, tunnistamaan fiksuja toimintamalleja. Kaikessa sellaisessa, mikä tähtää älykkääseen ja kestävään toimintaan.
 • Myös Leader-rahoitusta voidaan hyödyntää älykkäisiin ratkaisuihin, kuten energiaremontteihin, tilojen käytettävyyden parantamiseen ja digilaitteistoihin. Tutustu Leader-rahoitukseen. 

Esimerkkejä älykkäästä toiminnasta

Ajankohtaiset
Ravakka lanseeraa EkoSparraamon yhteisöille

Kestävä tulevaisuus ja ympäristöasiat kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän, mutta ympäristötekojen tai kestävyysmuutosten tekeminen voi tuntua kaukaiselta. Leader Ravakan EkoTeko-hanke tukee alueen kyliä, yhdistyksiä ja muita yhteisöjä kestävän kehityksen edistämisessä. Nyt

Lue lisää
Älykkäät yhteisöt
”Yhteistyö on voimavarojen säästämistä”

Vermuntilan-Kulamaan kyläyhdistyksessä tehtiin ”sukupolvenvaihdos” viime vuonna. Uusi johtokunta on toden teolla paneutunut kylän kehittämiseen. Suunnitelmallisuudella, vastuujaolla ja yhteistyöllä voidaan voittaa yhdistystoiminnan pahin vihollinen: aika. Internetyhteydet, puuttuva pikavuoropysäkki, 8-tien remontti ja kierrätysmahdollisuudet

Lue lisää

Kohti Älykkäitä kyliä ja yhteisöjä

Älykkäistä kaupungeista, kylistä ja ratkaisuista puhutaan tällä hetkellä paljon etenkin EU:n tasolla. Leader Ravakan yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson naurahtaa, että älykkäitä kyliä on ja on ollut aina, mutta itse termi on uusi.  Yhdessä tekeminen on keskeinen osa älykästä toimintaa.

Alkuperäinen termi smart village liittyy EU:n maaseudun kehittämiseen, ja se on käännetty Suomessa älykkääksi kyläksi, vaikka oikeastaan tarkoitetaan älykästä toimintaa yhteisössä. Kun tehdään yhdessä, vastuu jakautuu monelle, hyödyt usealle ja tulee positiivisia heijastusvaikutuksia. Älykäs toiminta voi ihan hyvin olla niitä tavallisia asioita ja sitä käytännön tekemistä. Uutta tässä on se, että tiedostetaan pyrkivämme toimimaan aiempaa fiksummin eli suunnitelmallisemmin, kestävämmin ja tarve edellä parempaa arkea edistäen”, Tuuli Jansson sanoo.

Ota yhteyttä Tuuliin.

EkoTeko-hanke

Yhdistyksillä on kädet täynnä tekemistä, hankkeen tavoite on nimenomaan olla resurssi ja auttaa näiden kestävyysnäkökohtien pohtimisessa. Hanke palvelee siinä, että voimme esimerkiksi yhdessä järjestää jonkin tapahtuman, työpajan tai luennon, joka liittyy aihepiiriin. Ympäristönäkökulmien ohella huomioidaan sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys, ” kertoo EkoTeko-hankkeen vetäjänä Tiina Saaresranta.

Työstä maaseudun yhteisöjen parissa Tiinalla on monipuolinen kokemus. Hän on työskennellyt vuosia mm. Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen parissa. Tiina sanookin, että ihmisten rakkaus maaseutuun ja omaan asuinpaikkaan yhdistää näitä erilaisia alueita.

Ota yhteyttä Tiinaan!

Seuraa EkoTekoja-blogia

EkoTeko-hanke julkaisee Ekotekoja-blogia, joka on maaseudun yhdistysten, asukkaiden ja muiden toimijoiden oma foorumi. Blogissa kerrotaan paikallisesta näkökulmasta ja elämänmakuisesti kestävän kehityksen mukaisista teoista, kokemuksista ja ideoista. 

Onko sinulla tiedossasi esimerkiksi kylätalolla toteutettu energiaa säästävä toimenpide, naapurustossa järjestetty ympäristön tilaa parantava tempaus, kierrätys- tai tavaroidenvaihtokokemus? Jaa vinkkisi muille! Blogiin ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki halukkaat, joilla on kestävään kehitykseen liittyvä tarina jaettavaksi. Voit tilata uusimmat blogipäivitykset sähköpostiisi.