Sinulla on idea ja tarve. Asia, joka kaipaa muutosta. Voisiko siitä rakentaa Leader-hankkeen? Tämä sivu on tarkoitettu Leader-hankkeen suunnittelijalle.
Hyvän hankkeen valmistelu lähtee aina tarpeesta. Tarve voi olla esimerkiksi toimintojen kehittämistä, toimijoiden aktivointia, yhteisen tilan kunnostamista tai uusien asioiden oppimista. Tuloksena syntyy aina jotain uutta!
Leader-hankkeella toteutetaan monenlaisia ideoita, jotka parantavat maaseudun palveluja ja viihtyisyyttä. Ole yhteydessä Leader-ryhmään jo varhaisessa vaiheessa, kun alat suunnitella ideastasi hanketta. Autamme idean kehittelyssä ja tukihaun joka vaiheessa.
Etsikö näitä:
Yhdistyksellänne on idea tai jokin tarve, joka halutaan toteuttaa.
Ota yhteyttä Leader-ryhmään ja testaa onko ideasta Leader-hankkeeksi. Neuvomme rahoituskuvioissa ja hanketukimuodon valinnassa. Hanketta ei voi aloittaa ennen kuin asiakirjat ovat kunnossa. Tukea ei myönnetä takautuvasti.
Varmista, että yhdistykselläsi on Y-tunnus ja tiedot PRH:n rekisterissä ovat ajantasaiset. Sähköistä tukihakua varten tarvitset myös Suomi.fi-tunnisteen.
Tärkein työkalusi on hyvin laadittu hankesuunnitelma, joka sisältää kustannusarvion. Hanke suunnitelmassa kuvaat mm. mitä tehdään ja ketkä hankkeesta hyötyvät.
Hankehakemusta varten tarvittavat liitteet kootaan pdf-tiedostoina. Leader-ryhmä neuvoo, mitkä liitteet tarvitaan omaan hankehakemukseesi.
Tukea haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä. Tarvitset asiointia varten Suomi.fi -valtuutuksen ja omat nettipankkitunnuksesi. Autamme sinua hakemuksen laatimisessa ja Hyrrä-asioinnissa. Voit perehtyä myös Hyrrä-asiointiohjeeseen kehittämishankkeille tai tutustua Ruokaviraston oppaaseen, Hanketoimijan käsikirjaan.
Muistattehan allekirjoittaa hakemuksen Hyrrässä yhdistyksenne sääntöjen mukaisesti. Hanke tulee vireille, kun saat vireilletulosta ilmoituksen sähköpostitse osoitteesta noreply@ruokavirasto.fi. Hankkeen vireilletulon jälkeen hankkeen toteuttamisen voi aloittaa omalla riskillä.
Päätöksen hankkeesta ja tukiprosentista tekee Leader-ryhmän hallitus. Hallitus käsittelee hakemus kokouksessaan ja tekee päätöksen rahoittamisesta valintakriteerien avulla. Hallitus kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa.
Virallisen päätöksen saatuasi voit hyvillä mielin lähteä toteuttamaan hanketta hyväksytyn hankesuunnitelman ja tukipäätöksen mukaisesti.
Muista tiedottaa hankkeestasi ja saamastasi Leader-tuesta, jotta muutkin saavat tietää Leaderin mahdollisuuksista. Vinkkejä hankeviestintään (tulossa pian).
Hakija vastaa hankkeesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Hakijalla on siksi oltava riittävät taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset sekä osaaminen hankkeen toteuttamiseen. Hanketta ei ole saanut aloittaa ennen hankkeen vireilletuloa. Tämä tarkoittaa, että suunnitella saa, mutta esimerkiksi kustannuksia ei saa syntyä tai töitä aloittaa.
Hankkeiden on oltava yleishyödyllisiä eli tuki ei saa kohdistua vain harvoille, ennalta määrätyille edunsaajille eikä hankkeen pääasiallinen tarkoitus saa olla taloudellinen toiminta tai voiton tavoittelu. Hakijoina voivat olla rekisteröityneet yhdistykset, oppilaitokset, säätiöt ja kunnat sekä muut julkisoikeudelliset yhteisöt. Myös yksityisoikeudellinen yhteisö voi olla hakijana, mikäli sen tarkoitus on muu kuin taloudellinen toiminta ja voiton tavoittelu.
Hankesuunnitelma ja kustannuslaskelma ovat hankkeen tärkeimpiä asiakirjoja, joten niiden laatimiseen kannattaa paneutua huolella. Kerro hankesuunnitelmassa, miksi hanke on tärkeä, mitä toimenpiteitä siinä tehdään ja mitä tavoitteita hankkeella on.
Kun hankkeelle laaditaan kustannusarviota, hankkeen sisältö on oltava tiedossa. Kustannusarvion pitää perustua hankesuunnitelmassa esitettyihin toimenpiteisiin. Kustannuksia voi syntyä hankkeen aikana ainoastaan niille kustannuspaikoille, jotka on mainittu kustannusarviossa. Kustannusarviossa onkin eriteltävä kaikki hankinnat, tarvikkeet, toimenpiteet ja muut kustannukset, joita hankkeessa syntyy.
Tukea voidaan myöntää esimerkiksi:
Tukea myönnetään linjauksemme mukaisesti pääsääntöisesti 70 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Omarahoitusosuutta voidaan korvata talkootyöllä.
Tukea voidaan myöntää esimerkiksi:
Tukea myönnetään pääsääntöisesti 50% kokonaiskustannuksista. Omarahoitusosuutta voidaan korvata talkootyöllä.
Jos haluat lisätietoja tukimuodoista, tutustu näihin Ruokaviraston sivuilta. Sinun ei tarvitse huolehtia hankemuodon valinnassa, Leader-ryhmä auttaa tässä.