Yhdistystoiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi on yhdistyksissä hyvä lähteä kehittämään jäsenhankintaa sekä etsimään käytänteitä jo yhdistyksen jäsenenä olevien aktivoimiseksi.
Jäsenhankinnasta ja aktivoinnista on etuna se, että toimintaa päästään suunnittelemaan suuremmalla ryhmällä. Ehkä jopa automaattisestikin jäsenmäärän lisääntyessä toiminta monipuolistuu sekä voimavarat yhdistyksessä lisääntyvät. Uusien jäsenten myötä toiminta pystytään paremmin turvaamaan myös tulevaisuudessa.
Taitava Yhdistystoimija työpajasta potkua kehittämiseen
Taitava Yhdistystoimija työpajassa osallistujat käsittelivät jäsenhankintaan ja jäsenistöön liittyviä asioita oman yhdistyksen näkökulmista käsin. Maaseudun Sivistysliiton kanssa pidetyn koulutusillan oppeja ja vinkkejä kannattaa käyttää oman yhdistyksen toiminnan kehittämiseen:
- Miten yhdistys näkyy? Viestinnän merkitystä sekä paikkaa missä viestitään yhdistyksen asioista ei kannata sivuuttaa. Myös yhteystiedot on hyvä olla helposti löydettävissä.
- Miltä tuntuu olla yhdistyksenne jäsen? Kun yhdistyksessä on hyvä olla ja jäsen tulee kohdatuksi, on siellä helppo olla. Mitä enemmän innostusta ja aktiivisuutta yhdistyksessä on, sitä monipuolisempaa toiminta usein on. Tyytyväinen jäsen tuo mukanaan myös muita toiminnasta kiinnostuneita.
Maaseudun Sivistysliitolla on todella paljon ja kattavasti materiaalia yhdistystoiminnan kehittämiseen. Heidän materiaalinsa ovat vapaasti käytettävissä ja katsottavissa.
Yhdistyksen kehittämisessä alkuun
Jotta yhdistyksen toiminnan kehittämisessä pääsee kivasti alkuun, voi yhdistyksessä aloittaa esimerkiksi seuraavilla askelilla:
- Yhdistyksessä järjestetään matalan kynnyksen toimintaa. Matalan kynnyksen toiminnassa tunnusomaista on esimerkiksi se, että osallistumaan pääsee, vaikka ei järjestävän tahon jäsen olisikaan. Matalan kynnyksen toiminnalla on mahdollisuus ”houkutella” ihmisiä osallistumaan ja sitä kautta myös mahdollisesti innostumaan toiminnasta.
- Kokemus osallisuudesta ja porukkaan kuulumisesta on tärkeää.
- Kevytvapaaehtoisuus voi toimia polkuna yhdistyksen toimintaan. Kevytvapaaehtoisuutta on esimerkiksi kertaluontoinen tai lyhytkestoinen toiminta tai tehtävä. Uusia tekijöitä ja osallistujia on helpompi saada lähtemään mukaan, jos tehtävä on mietitty helpoksi ja nopeaksi toteuttaa.
Esimerkiksi näitä vinkkejä ja yhteiskehittämisen ideoita hyödyntäen työpajasta lähdettiin kohti kotia ja omaa yhdistystä uudella innolla ja tarmolla.