Rauman kaupungin kylähanke lisäsi yhteisöllisyyttä ja osallisuutta kylätoiminnan kautta ja ehkäisi samalla seniorien yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Vaikka hanke päättyi, toiminta jatkuu kyläläisten voimin.
Rauman vanhuspalveluiden kylähankkeen tavoitteena oli tukea sitä, että ikäihmiset pärjäisivät mahdollisimman kauan omissa kodeissaan. Virkistystoimintaa ja ”mökkeytymistä” ehkäisevää yhteistä toimintaa juurrutettiin 12 kylään, joissa toimintaa suunniteltiin yhdessä kyläläisten kanssa.
– Osassa kylistä toimintaa oli jo ennestään, mutta syntyi myös uusia ryhmiä. Moni olemassa ollut porukka tiivistyi ja voimistui ryhmänä ja saatiin uusia osallistujia. Melkein joka kylällä jatkuu toiminta muodossa tai toisessa, kertoo hanketta vetänyt ”kyläluuta” Tanja Hakulinen.
Hän sanoo, että yhteisöllisyyden merkitys on silminnähtävissä.
– 87 osallistujaa 107:stä kertoi saaneensa toiminnan kautta uuden kaverin. Se oli mielestäni yksi parhaimmista tuloksista. Jos nyt laitetaan rahaa tällaiseen ennaltaehkäisevään toimintaan, se säästetään seuraavina vuosina terveydenhoitokuluissa. Kyliä kannattaa tukea, koska kylät pitävät huolta kyläläisistään.
Yksi kohdekylistä oli Kortela, jossa kyläläisiä kokoavaa toimintaa oli aiemmin ainoastaan kesäaikaan. Toiminta laajeni kylähankkeen myötä ympärivuotiseksi ja jatkuu nyt vapaaehtoisvoimin vanhustentalojen pihapiirissä olevassa kaupungin tilassa. Kokoontumisiin ovat kaikki tervetulleita.
Kortelassa suunnitellaan retkeä toisen raumalaiskylän, Kodiksamin, karaoketansseihin. Kesällä ollaan Tenhonperän rantasaunalla.
– Kokoontumisissamme on aina ollut jokin teema. Vanhojen valokuvien katselu, lauluillat, tuolijumppa ja bingo, nämä ovat olleet kaikkein suosituimpia. Meillä on rauhallinen kylä, jossa pidämme toisistamme huolta. On tärkeää, että kaikilla olisi hyvä olla. Tästä saa myös itselleen hyvän mielen, kertoo toimintaa pyörittävä ”kyläpäällikkö” Marja-Leena Marttinen.
– Olemme myös neuloneet porukassa Suomi100-sukkia Kortelan koulun 1.-2.-luokkalaisille. Koululaiset vastaavasti lähettelevät kortteja ja ovat tehneet kokoontumistilaan taidetta.
Myös SPR:n terveysneuvontaa saa nyt Kortelassa. Kahvittelun ja yhdessä tekemisen ohella voi mittauttaa verenpaineen ja sokeriarvot. SPR:n vapaaehtoisena toimiva Pirjo Hakkarainen neuvoo Jorma Kolhasta ravintoasioissa.
Yhteisöllisyydestä voimaa senioreille -hanke sai Vuoden vanhusteko -palkinnon 2017. Leader Ravakka rahoitti Rauman kaupungin hanketta.