Nyt on aika miettiä, miten paikallisten kylien älykästä kehittymistä tuetaan EU:n seuraavalla ohjelmakaudella Varsinais-Suomessa.
Älykkäät kylät saavat uuden oman tukimuotonsa tulevalla EU:n ohjelmakaudella 2023–2027. Tuen avulla voidaan kehittää erilaisia täsmäratkaisuja paikallisiin haasteisiin tai rakentaa pidempikestoisia hankkeita. Varsinais-Suomen maaseutuverkoston yhteinen viestintähanke Haloo maaseutu järjestää keskiviikkona 6. huhtikuuta klo 10–11.30 webinaarin älykkäät kylät -konseptin mahdollisuuksista tulevalla rahoituskaudella.
Paljon on vielä avoimia kysymyksiä, mutta paljon jo tiedetäänkin! Tässä webinaarissa on tarkoitus saattaa Varsinais-Suomen maaseutuverkosto ajan tasalle älykkäiden kylien kehittämisen suhteen. Hankkeita voivat rahoittaa sekä Ely-keskukset että Leader-ryhmät, mutta ennakkotieto on toki tarpeellista muillekin toimijoille, esimerkiksi tuleville hanketoteuttajille: kylille, kunnille ja muille maaseutualueiden yhteisöille.
Teemasta alustaa Maa- ja metsätalousministeriön Maaseudun kehittämisyksikön suunnittelija Sami Tantarimäki. Tantarimäki asuu Varsinais-Suomessa ja kuuluu Varsinais-Suomen Kylät ry:n hallitukseen, joten hänellä on hyvä käsitys maakunnasta ja kylistä sekä niiden niiden tulevaisuuden näkymistä. Hän on ollut mukana myös Suomen Älykkäin kylä -kilpailun tuomaristossa. Lisäksi hän on mukana teeman ympärille perustetuissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä työryhmissä, joten eri näkökulmia ja tuoretta tietoa riittää.
Älykkäät kylät ovat maaseutualueiden yhteisöjä, jotka käyttävät innovatiivisia ratkaisuja parantaakseen toiminta- ja mukautumiskykyään paikallisten vahvuuksien ja mahdollisuuksien pohjalta. Kylien älykkäillä ratkaisuilla voidaan parantaa esimerkiksi digitaalisia palveluita, sosiaalista kestävyyttä tai ympäristöoloja. Älykkäisiin kyliin ei ole olemassa vakiomallia tai ratkaisua – kyse on paikallisten voimavarojen ja mahdollisuuksien kartoittamisesta ja niiden hyödyntämisestä parhaalla mahdollisella tavalla. Mikä se paras tapa on Varsinais-Suomessa? Sitä pohditaan tässä webinaarissa!
Webinaari on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään maanantaina 4. huhtikuuta klikkaamalla tästä!
Teams-linkki webinaariin jaetaan ilmoittautuneille sähköpostilla tiistaina 5. huhtikuuta.