Lähimatkailun ja luontoliikunnan suosio on ollut jo pitkään tasaisessa kasvussa, mutta koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen kevät vauhditti tunnetuimpien reitistöjen kävijämäärät räjähdysmäiseen kasvuun. Satakunta ja Varsinais-Suomi ovat täynnä mielenkiintoisia ulkoilukohteita, retkeilyreittejä ja luontopolkuja. Moni näistä on yhdistysten vapaaehtoisvoimin ylläpitämiä. Yhdeksän Leader-ryhmän yhteisessä Outdoor Leader – Polkuja pitkin -hankkeessa tuodaan esiin myös vähemmälle huomiolle jääviä retkeilyhelmiä.
– Saariston rengastie ja Kuhankuono ovat ajoittain ruuhkautuneet. Syksy on paras aika nostaa esiin muitakin reittejä, sanoo Outdoor Leader -hankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Jouko Parviainen.
Hankkeen tarkoituksena on tuoda yhteen paikallisia yhdistyksiä, yrittäjiä ja muita toimijoita sekä kannustaa ja innostaa heitä oppimaan toisiltaan. Outdoor Leader -hankkeen aikana kehitetään retkeilyreittien toiminnallisuutta, palvelutasoa, markkinointia ja tuotetarjontaa. Samalla lisätään reittien tunnettuutta, turvallisuutta ja kansainvälisyyttä. Tähän mennessä Leader Ravakan alueella järjestetyissä työpajoissa ja kokoontumisissa on ollut mukana noin parikymmentä eri toimijaa.
– Koulutuksissamme ovat kohdanneet ihmiset, joilla on tuoreita ideoita ja ne, jotka ovat olleet alalla vuosikymmeniä. Kun on saanut hyvän idean, sen toteuttaminen on paljon helpompaa, jos joku voi kertoa omista kokemuksistaan ja auttaa muita oikaisemaan monta mutkaa, selventää Parviainen.
Työ hyödyttää retkeilijöitä ja luonnossa liikkujia, kun mielenkiintoiset kohteet saadaan paremmin koko kansan tietoon. Konkreettinen yhteistyön tulos ovat hankkeessa tuotetut markkinointivideot, jotka julkaistiin Suomen luonnon päivänä lauantaina 29. elokuuta. Videoilla nähdään seitsemän Leader-ryhmän alueelta välähdyksiä reitistöistä, joilla voi patikoida, juosta, meloa, pyöräillä tai retkeillä rennosti ja myös esteettömästi suomalaisen luonnon keskellä.
Yhdistykset ovat kokeneet yhteistyön tarpeelliseksi
Leader-ryhmät ovat luonnollinen taho kokoamaan yhteen ruohonjuuritason luontomatkailuverkostoa, sillä useita kohteita on kehitetty Leader-tuella. Leader-ryhmillä on siis jo valmiiksi yhteydet useisiin alueensa toimijoihin. Leader Ravakan alueella hankkeella pyritään lisäämään etenkin maakuntarajat ylittävää yhteistyötä.
– Ihmiset ovat olleet selvästi innostuneita ja tyytyväisiä siihen, että yhteistyötä kehitetään. Kuntien sisällä yhteistyötä on kyllä saatettu tehdä, mutta kuntarajat ylittävää yhteistyötä tehdään vähemmän. Hankkeen työpajoissa tavanneet alueemme toimijat ovat itse intoutuneet järjestämään tutustumisretkiä muiden kohteisiin. He ovat kokeneet hyväksi, että kohteita ylläpitävät tuntevat myös alueen muut mahdollisuudet, sanoo Leader Ravakan kansainvälisten asioiden koordinaattori Juuliska Seikola.
Outdoor Leader -hankkeessa tehdyn yhteistyön kokee tervetulleeksi muiden muassa Kari Mäkelä Mynämäen Aseman Seudun Kylistä. Mynämäen Asemanseudun Kylien kruununjalokivi on Asmandian ulkoilualue, jonka yhdistys on lepikkoa ja rantapusikkoa raivaamalla luonut vuonna 2012. Nykyään alueella palvelee noin seitsemän kilometrin ulkoilureitti, laavu, joenrantalaituri, frisbeegolfrata ja rantalentopallokenttä. Alueen kehittämisessä on hyödynnetty Leader-tukea.
– Aina on hyvä, että tehdään yhteistyötä. Kun tapaa muita ja kuulee heidän mielipiteitään, saa vahvistusta, että on oikealla asialla. Keskustelun kautta saa paljon uusia ajatuksia ja ideoita, hän sanoo.
Sammallahdenmäki Rauman Lapissa on yksi seitsemästä suomalaisesta UNESCO:n maailmaperintökohteesta. Mäellä kiertää noin 1,5 kilometrin pituinen opastettu polku, joka soveltuu hyvin omatoimiseen retkeilyyn. Opastuksia ja pronssikauteen liittyvää elävöittämistä alueella toteuttaa Perinneyhdistys Keritys ry. Yhdistysaktiivi Ulla Antola kokee, että Outdoor Leader -hankkeen myötä yhteistyötä yhdistysten kesken on jo virinnyt.
– Kun lähtee katsomaan muiden kohteita, voi saada ideoita, mutta myös innostusta omaan tekemiseen. Meillä on lähiliikuntaan luonnossa erittäin hyvät mahdollisuudet. Erilaisia ja eritasoisia reittejä ja kohteita on jo Raumankin alueella todella paljon. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Itse ei jaksa innostua geokätköistä tai pokémoneista, mutta on hyvä, jos ne ajavat ihmiset luontoon, Antola pohtii.
Tummamäen luontopolku Vehmaalla kiertää aluetta, jossa on useita sade- ja pohjavedellä täyttyneitä entisiä graniittilouhosmonttuja. Järkälemäiset louhoskivet pysäyttävät, vaikka louhinta on päättynyt Tummamäellä jo vuonna 1973. Reitin varrella on näköalalava, taukokatos ja laavu nuotiopaikkoineen sekä kuivakäymälä. Polun on rakentanut Lahdingon kyläyhdistys Leader-tuen ja talkootyön voimin vuonna 2013. Tummamäen luontopolulla on saatavilla myös opastusta, ja ensi kesänä tähän aiotaan satsata tosissaan.
– Aiomme tarjota ryhmille pakettia, johon kuuluu opastettu luontopolkukierros, keittolounas kylätalolla ja opastus kotiseutuyhdistyksen ylläpitämään kivityömuseoon. Vehmaalla riittää nähtävää vaikka koko päiväksi. Toivomme, että Ravakan hankkeen kautta saamme apua myös markkinointiin. Yhteistyölle on tarvetta, on hyvä tavata muita ihmisiä. Toisilla voi olla jotain, mitä meillä ei ole, ja samaan tapaan meidän ideamme voivat hyödyttää muita, kertoo Marjo Lehtonen Lahdingon kyläyhdistyksestä.
Tutustu Polkuja pitkin -kohteisiin!
Outdoor Leader – Polkuja pitkin (2019–2020)
- Ravakalla on kansainvälisessä hankkeessa kuusi suomalaista ja kaksi ruotsalaista yhteistyökumppania: Leader Varsin Hyvä, Leader Jokivarsikumppanit, Leader Ykkösakseli, Leader i Samma Båt, Leader Aisapari ja Leader Pyhäjärviseutu Suomesta sekä Leader Sjuhärad ja Leader MittSkåne Utveckling Ruotsista. Jokainen toteuttaa hanketta omalla alueellaan, mutta opintoretkiä ja tilaisuuksia järjestetään yhdessä.
- Hankkeen tarkoituksena on tukea ja aktivoida toimintaan, jolla kehitetään Leader Ravakan alueen luontopolkuja, pyöräily- ja retkeilyreittejä ja virkistysalueita.
- Toiminnallisuuden, palvelutason, tuotetarjonnan ja markkinoinnin parantamisen toivotaan lisäävän reittien tunnettuutta ja kasvattavan suosiota myös alueelle saapuvien matkailijoiden keskuudessa.
- Ensimmäiset hankkeen tilaisuudet järjestettiin Ravakan alueella syksyllä 2019. Keväällä on pyritty pitämään yhteyttä yllä mm. sähköisiä alustoja hyödyntäen.