Rauman saariston meritunnelma kutsuu matkailijoita

Rauman kaupunki pani hihat heilumaan ja tekee saaristomatkailusta yhä houkuttelevampaa. Selkämeren kansallispuiston sydämessä sijaitsevan saariston kehitystyö sai selkeät askelmerkit, kun kaupunki laati Rauman Saariston Master Plan 2030 -suunnitelman Leader Ravakan rahoittaman hankkeen voimalla.

Kuuskajaskariin nousee kesäksi 2025 kymmenen lomamökin kokonaisuus. Lisäksi Rauman saaristossa on viime vuosina uusittu opasteita, siistitty saarten yleisilmettä ja suunniteltu uusien yhteyksien avaamista. Matkailuvaltteja vahvistetaan saariston kehittämissuunnitelman pohjalta.

 

Rauman kaupunki pani hihat heilumaan ja tekee saaristomatkailusta yhä houkuttelevampaa. Selkämeren kansallispuiston sydämessä sijaitsevan saariston kehitystyö sai selkeät askelmerkit, kun kaupunki laati Rauman Saariston Master Plan 2030 -suunnitelman Leader Ravakan rahoittaman hankkeen voimalla.

 

– Kuuskajaskariin rakennetaan parhaillaan lomamökkejä, jotka valmistuvat kesäkaudeksi 2025. Lisäksi saaren laitureiden esteettömyyttä on parannettu ja Tykkipolku on kunnostettu vaativaksi esteettömäksi retkeilyreitiksi yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa, Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villanen luettelee.

 

Nurmeksen, Reksaaren, Kylmäpihlajan ja Kuuskajaskarin saarten sekä mantereella sijaitsevien Maanpään ja Omenapuun retkeilyreitit on kartoitettu ja raivattu turvallisiksi. Saariin vietiin yleisopasteet, jotka kokoavat nähtävyydet, palvelut ja retkeilyreitit. 

 

Saaristo tuodaan matkailijoiden saavutettavaksi

 

Kylmäpihlajan majakkasaareen ja Kuuskajaskariin voi matkustaa kesäisin 100-paikkaisen vesibussin kyydissä. Nurmekseen ja Reksaareen ei ole reittiliikennettä.

 

–  Yksi suuri kehittämiskohde on saarille pääsy. Kilpailutamme parhaillaan reittiliikennettä, ja tavoitteena on parantaa yhteyksiä myös Nurmekseen ja Reksaareen, Villanen sanoo.

 

Pitkäjänteistä kehittämistä, ei pelkkää paikkaamista

 

Villasen mukaan jo päättyneen hankkeen tärkein onnistuminen oli se, että suunnitelma on tullut konkreettisesti käytännön työhön. Nyt saaristoon investoidaan suunnitelmallisesti.

 

– Tavoitteena on saariston investointien tuoton parantaminen. Kun investoimme saaristoon, meidän pitää saada menot takaisin matkailutulona ja hyvinvointivaikutuksina. Pitkäjänteistä kehittämistä, ei pelkkää paikkaamista.

 

Maaseudun kehittämisyhdistys Leader Ravakka myönsi EU:n maaseuturahoituksen tuen hankkeelle, jossa kehittämissuunnitelma laadittiin. Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo, että Rauman saariston Master Plan 2030 -hanke on luonut positiivisen vireen saaristomatkailun kehittämiseen. Myös paikalliset asukkaat hyötyvät, kun lähimatkailun mahdollisuudet monipuolistuvat.

 

– Vastaavanlaisia hankkeita voidaan rahoittaa myös nyt käynnissä olevalla EU:n rahoituskaudella esimerkiksi älykäs kylä -hankkeena, Kallio kertoo.

 

Lue vinkit saaristomatkailijalle: https://maaseutu.fi/tarina/rauman-saariston-meritunnelma-kutsuu-matkailijoita/

 


Alkuperäinen teksti: Jasmin Rikkonen