Kodisjokilainen kansantaiteilija Väinö Ylen teki vuosina 1972 – 1990 yli 500 työtä, jotka löytyvät tänä päivänä hänen kotoaan, nykyisen taidekoti Ylenin pihalta sekä viereisestä vanhasta navetasta, joka palvelee näyttelytilana. Leader Ravakan perinteinen kylttikiertue piipahti paikan päällä ihailemassa Ylenin vaikuttavia kipsistä ja betonista tehtyjä taideteoksia sekä taidekodissa tehtyä talkootyötä.
Taidekoti Ylenin takana on joukko sisukkaita naisia, jotka toimivat oman yhdistyksensä Kodisjoen taideyhdistyksen sisällä taidekodin toiminnan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Tällä hetkellä yhdistyksen väki on tehnyt hihat heiluen talkoita talon kunnostamiseksi. 1940-luvulla rakennetun talon alkuperäiset ikkunat ovat paikallisella puusepällä kunnostettavana ja talkoopoppoo on hionut ja maalannut ikkunalaudat ja karmit. ”Olen tehnyt tässä huushollissa talkoita 20 vuotta.” kertoo Kodisjoen taideyhdistyksen puheenjohtaja Mirja Mattila.
Kodisjoen taideyhdistys sai tukea Leader Ravakalta ikkunoiden saneeraukseen sekä 1960-luvulla rakennetun keskuslämmitysjärjestelmän muuttamiseen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmäksi. Merkiksi saadusta tuesta naulasimme tuesta tiedottavan kyltin Taidekodin ovenpieleen. Myös taideyhdistyksen pyörittämä taideleiritoiminta on aikanaan aloitettu Ravakan rahoituksella ja se toiminta jatkuu edelleen.
Väinö Ylen oli yli 60-vuotias vanha muurarimies innostuessaan eläkepäivillään tekemään taidetta. Väinö kuvaa teoksissaan arkipäiväisiä, mutta myös historiallisia asioita, kuten pellavan tietä vaatteeksi, maanviljelyä hevosauran aikaan ja Lasse Vireniä juoksemassa.
”Tämä on ymmärrettävää taidetta.” kuvailee Mirja Mattila.
Yksi teoksista kuvaa Helsingissä vuonna 1975 pidettyä ETYK-konferenssia. Amerikkalainen ulkopolitiikan vaikuttaja Henry Kissinger ohjaa kärryjä ja takapenkillä istuvat USA:n silloinen presidentti Gerald Ford, neuvostojohtaja Leonid Brezhnev sekä Suomen silloinen presidentti Urho Kekkonen.
Koronakesänä Taidekodissa vieraili ennätysmäärä ihmisiä, iso osa jopa Helsingistä asti. Yhtenä päivänä tehtiin kävijäennätys – 56 vierailijaa! Paikalle on eksynyt raumalaisia, jotka ovat olleet ihmeissään, että jotain tällaista löytyy niin läheltä. Vanhemmat vierailevat kohteessa ja tulevat sen jälkeen uudestaan lapsien kanssa.
”On hyvä, että Kodisjoella on jotain mitä esitellä maailmalle.” kertoo Mirja Mattila.
Väinön teokset ovat niin kutusutta ”ITE-taidetta”, jolla tarkoitetaan Suomessa tehtyä kouluttamattomien taiteilijoiden arjen ympäristöstä syntyvää taidetta. Leader Ravakka on mukana tukemassa Lounais-Suomen ITE-taidetta rahoittamalla kolmen muun Leader-ryhmän kanssa ITE Satakunnassa -hanketta, jossa kartoitetaan ja dokumentoidaan alueen itseoppineita nykykansantaiteilijoita sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä.