Smart Villages - Älykkäitä ratkaisuja ja mitattavia tuloksia (SEROI+)

Hankkeen tavoitteena oli avata Smart Villages -käsitettä alueen asukkaille sekä auttaa toimenpidekokeilujen kautta maaseudun yhteisöjä suunnittelemaan ja luomaan uusia ja parempia palveluita ja toimintamalleja alueelle. Toimenpidekokeiluissa oli tavoitteena kokeilla ja kehittää olemassa olevaa SEROI+-metodologiaa ja -yhteistyömallia, joiden avulla voidaan osallistaa laajasti sidosryhmiä sekä arvioida suunniteltujen toimien taloudellisia, ympäristöllisiä ja sosiaalisia vaikutuksia. Hankkeen pohjana oleva SEROI-ajattelu korostaa erilaisten toimien sosiaalisia ja ekologisia hyötyjä (SE – Social and Ecological) ja erityisesti niiden mittaamista rahassa (ROI-Return On Investment). Kansainvälisellä yhteistyöllä tavoiteltiin lisäarvoa toimenpidekokeiluihin sekä Smart Villages -teemaiseen toimintaan Ravakan alueella. 

Hanke vastasi Leader Ravakan Loisto-strategiassa esitettyihin teemoihin; osaamiseen, innovaatioihin, kumppanuuteen ja kansainvälisyyteen. Hankkeessa kehitettiin uutta innovaatiota sekä paikallisten osaamista kumppanuuksia ja kansainvälisyyttä hyödyntämällä. Hanke vastasi myös Loisto-strategian Työtä tekeville -painopistealueeseen luomalla palvelu- ja toimintamalleja, jotka luovat yhteistyötä toimijoiden välille sektorirajat ylittäen. 

SEROI+-prosessi noudattaa alla esiteltyä viiden askeleen toimintamallia:

SEROI+-prosessin VIISI askelta

  1. Määritellään kehitettävän alueen kannalta tärkeimmät sidosryhmät 
  2. Kohdataan laajasti eri sidosryhmien edustajia ja määritellään jokaisen sidosryhmän kanssa heille tärkeimmät tavoitteet 
  3. Priorisoidaan eniten hyötyä tuottavat ja toteutuskelpoiset toimet 
  4. Asetetaan indikaattorit, jolla mitataan tulosten hyötyjä (ja testataan laskurin avulla kuinka suurta hyötyä toimenpiteillä voidaan saavuttaa) 
  5. Toimeenpannaan suunnitelman mukaisesti ja seurataan toimenpiteen onnistumista ja muokataan suunniteltua tarvittaessa 

 

HANKKEEN TOIMENPITEET JA TULOKSET 

Kansainvälisessä yhteistyössä kehitettiin yhdessä SEROI+-laskuria erilaisiin kokeiluihin, tuotettiin menetelmää esittelevä video sekä tehtiin opintomatkat Aostaan Italiaan, Kilkennyyn Irlantiin ja Ravakan alueelle. Loppuseminaari järjestettiin Connemarassa Irlannissa. Opintomatkoilla oli mukana Laitilan ja Rauman kaupungin edustajat. Laskurin käytöstä tehtiin opetusvideoita Youtubeen. Suomessa järjestettiin Kylähyppelyt Pohjois-Satakuntaan ja Ravakan alueelle. Smart villages -käsitettä esiteltiin uuden Älykäs kylä -hankemuodon myötä vuosina 2023-2024 ja alulle saatiin useita Älykäs kylä -valmisteluhankkeita. Lapsia osallistettiin kouluympäristönsä kehittämiseen kyläkouluvierailuilla Laitilassa ja etätyöskentelyä tutkittiin sen kehittämisen mahdollistamiseksi Laitilassa ja Raumalla.  

Pääasiallinen hanketoiminta keskittyi hankkeen loppupuolella Laitilan keskustan kestävän kehittämisen hankkeen (LaKeKe) kanssa tehtyyn yhteistyöhön sekä kahden raumalaisen kylän kanssa tehtyyn ns. kevyt-SEROI:n kehittämiseen ja testaamiseen.  

LaKeKe-hankkeessa työskenneltiin laajasti eri sidosryhmien kanssa kehittäen SEROI+-menetelmää niin yksilö- kuin ryhmäkeskustelujen avulla. Lisäksi keskustan kehittämisen toimenpiteiden sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia vaikutuksia arvioitiin ennakoivasti SEROI+-laskuria kehittäen ja hyödyntäen. Menetelmää ja arvioituja vaikutuksia esiteltiin LaKeKe-hankkeen loppuseminaarissa.  

Rauman Unajassa ja Anttila-Voiluodossa työskenneltiin kylien kehittämiseksi sidosryhmien, esimerkiksi ikääntyneiden ja työikäisten kanssa. Työpajoissa kokeiltiin erilaisia tapoja hyödyntää hankkeen materiaaleista löytyneitä työkaluja. Työskentelyn pohjalta luotiin Yhteisöllisen kyläkehittämisen menetelmä ja Powerpoint-työkalu, joka on kaikkien käytettävissä Ravakan verkkosivujen Materiaalit-sivuilla. Molemmissa kylissä järjestettiin vuoden 2024 aikana uusia tapahtumia, Unajassa mm. hankkeessa ideoituja värkkäysiltoja. 

Yhteisöllisen kyläkehittämisen menetelmän sekä työkalupakin löydät materiaalipankistamme.

ilmapalloja taivaalla

TOTEUTUSAIKA

15.1.2021 – 31.12.2024

KUSTANNUSARVIO

Hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 86 000 €, josta julkisen tuen osuus oli 95 %

ALUEELLISET KUMPPANIT

Laitilan kaupunki

Rauman kaupunki

KANSAINVÄLISET KUMPPANIT

Kilkenny LEADER Partnership Irlannista

FORUM Connemara CLG Irlannista

LAG Valle d’AOSTA Italiasta

OTA YHTEYTTÄ

Hankekoordinaattori Tiina Hero:  https://ravakka.fi/yhteystiedot/