Leader Ravakka juhlisti yhteistyötä ja kumppanuuttaan 19.9. Pyhärannan Santtiolla – Ministeri Essayah: “Leader-toiminta on tärkeä osa maaseudun kehittämistä”

Leader Ravakka juhlisti yhteistyötä ja kumppanuuttaan 19.9. Pyhärannan Santtiolla. Ministeri Essayah: “Leader-toiminta on tärkeä osa maaseudun kehittämistä”  

Leader Ravakka juhlisti yhteistyökumppaneidensa kanssa ohjelmakauden 2014–2022 tuloksia ja vaikuttavuutta maakuntarajan kupeessa, koska toimimme sekä Satakunnan että Varsinais-Suomen alueella. Aluekehittäjiä, päättäjiä, kylätoimijoita ja hanketoteuttajia maakuntarajan molemmilta puolin kokoontui nostamaan esille yhteistyötä ja Leader toiminnan vaikuttavuutta. 

– Halusimme esitellä, mitä kaikkea Leader-toiminta on saanut aikaan ja miten vaikuttavaa yhteistyö ja keskinäinen kumppanuus on. Halusimme järjestää tapahtuman, jossa hanketoteuttajat ja sidosryhmät voivat tavata toisiaan. 

Kaksiosainen tapahtuma koostui seminaarista sekä hanketorista. Seminaarissa kuultiin lukuisia puheenvuoroja niin vaikuttavista hankkeista kuin monialaisen yhteistyön merkityksestä. Hanketorilla puolestaan esiteltiin menneen ohjelmakauden onnistumisia. 

Lukuisissa puheenvuoroissa nousi esille Leader-toiminnan monipuolinen vaikuttavuus. 

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoi videotervehdyksessään: 

– LEADER-TOIMINTA on ollut alusta lähtien tärkeä osa maaseudun kehittämistä. Leader yhdistää kansainvälisen yhteistyön ja verkostojen kautta paikallisia yhteisöjä myös Euroopan tasolla ja paikallinen kehittäminen tuo EU:n lähemmäs kansalaisia. 

Leader-periaatteet ovat Suomessa arvossaan ja koko ajan ohjanneet Leader-ryhmien toimintaa. 

Essayah korosti maaseutualueiden elinvoiman, vetovoimaisuuden ja houkuttelevuuden tärkeyttä: ilman ihmisiä maaseutu tyhjenee. 

 Salla-Maria Lauttamäki Varsinais-Suomen liitosta kertoi liiton viettävän tänä vuonna kumppanuuden 10-vuotisjuhlavuotta. 

– Leader Ravakka ja muut Leader-ryhmät toteuttavat meidän kanssamme kumppanuutta 

– Kumppanuustyö on sitä, että tartutaan monenlaisiin haasteisiin ja mennään kohti yhteisiä tavoitteita ja toteutetaan niitä niin, että se hyödyttää mahdollisimman monia. 

Varsinais-Suomen ELY-keskuksenJohanna Mattila ja ja Satakunnan ELY-keskuksen Salme Pihlajanmaa kiittelivät yhteispuheenvuorossa Leader-toiminnan olevan vaikuttavaa paikallistason työtä. 

– Toiminnalla tuetaan konkreettisin tavoin ihmisten hyvää elämää maaseudulla. Leader-toiminnalla kehitetään myös elinkeinoelämää ja matalalla kynnyksellä tuetaan pienrahoituksin yrittäjiä alkutaipaleella ja kehittämisessä. 

Satakunnan ja Varsinais-Suomen viestinnän aluekoordinaattorit Jasmin Rikkonen ja Janica Vilen nostivat esiin onnistuneita hanke-esimerkkejä. Hanketoteuttajat ovat talkoilla ja Leader-rahoituksen turvin kehittäneet maaseutualueita. Pienet investoinnit ovat tärkeitä maaseutualueille. 

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Leader -ryhmien toiminnanjohtajista Taina Sainio, Pia Poikonen, Elina Haavisto ja Juha Vanhapaasto korostivat Leader-ryhmien välistä hyvää yhteistyötä. Yhteistyön vaikuttavuudesta Juha Vanhapaasto nosti esille valtakunnallisen Leader-brändin syntymisen Satakunnan Leader-ryhmien yhteisessä tiedotushankkeessa.  

VARSINAIS-SUOMEN kyläasiamies Tauno Linkoranta korosti, miten Leader Ravakka on tuonut kylille elinvoimaa. Samasta asiasta kertoi myös esimerkiksi Pyhärannan talous- ja hallintojohtaja Krista Topi. 

– Eri puolilla Pyhärantaa on toteutettu useita hienoja ja todella vaikuttavia Leader-hankkeita ja alkutaipaleelle useat yrittäjät ovat saaneet investointitukea. Pienessä kunnassa ei ilman Leader-rahoitusta olisi ollenkaan näin paljon ja näin monipuolisia harrastus- ja liikuntapaikkoja, kuin mitä nyt on.  

Omien kyliensä vireyteen vaikuttaneista hankkeista olivat kertomassa Esa Urhonen Pyhärannan Santtiolta ja Esa Kivimäki Rauman Unajasta. Yhteistyössä on tehty niin kylätaloa kuin kunnostettu venelaituria ja uimarantaakin. 

– Maaseudun kehittäminen on myös asennekysymys ja sitä, että tartutaan asioihin, Urhonen tiivisti. 

Nuoriso Leader toiminnasta kertoivat Ravakasta Sara Niskanen ja Varsin Hyvästä Eetu Orava. On tärkeää tukea maaseudun nuorten verkostoja ja saada nuorten äänen kuulumaan. Nuorisojaostot päättävät nuorten hakemien hankkeiden rahoituksesta ja opintomatkojen kautta pääsevät tutustumaan nuoriin eri puolella Suomea ja Eurooppaa.