Blogi: Luontomatkailu kuuluu voittajiin

Kahtena viime kesänä suomalaiset lomailivat kotimaassa. Erityisesti pääkaupunkiseudulta lähdettiin pienempiin kaupunkeihin ja maaseudulle. Lomamökeistä oli heinäkuussa jopa pulaa. Toivottavasti suuntaus jatkuu: se tietää valoisampaa tulevaisuutta matkailun lisäksi koko maaseudun elinvoimaisuudelle.

Kesällä 2021 yhä useampi vietti luontolomaa retkeillen, vaeltaen tai pyörän selässä. Suosituimmissa kohteissa, kuten Kurjenrahkan ja Teijon kansallispuistossa oli turisteja ruuhkiksi asti. Myös monilla paikallisilla luontopoluilla tehtiin kävijäennätyksiä.

Omin voimin tapahtuva outdoor-matkailu kohentaa kuntoa ja virkistää mieltä – ja tukee vähähiilisyyttä. Alan lounaissuomalaiset yrittäjät kertovat etenkin pyörämatkailun lisääntyneen. Olisi varmasti lisääntynyt enemmänkin, jos pyöriä olisi riittänyt kaupoissa; esimerkiksi uutta sähköpyörää saa odottaa kuukausia.

Sähköpyörä helpottaa varttuneen – ja usein vakavaraisen – väen lähtemistä pyörämatkalle. Nämä myös suosivat rauhallisia maaseutureittejä ja paikallisia palveluita. Lounais-Suomi pystyy tarjoamaan ulkomaalaisillekin hiljaisia kyläteitä ja monipuolisia maisemia, nähtävyyksiä ja kulttuurielämyksiä. Tilaa on isommallekin joukolle.

Pahin pullonkaula on sopivien palvelujen puute. Mikäli luonto- ja pyörämatkailun suosiosta halutaan isompi pala, alueelle tarvitaan lisää niin majoitusta kuin kioskeja, kuppiloita ja muita ruokailupaikkoja. Myös pyörät vaativat huoltoa ja matkatavarat kuljetusta, ja ulkomaalaiset toivovat oppaiden palveluita. Kaikkien näiden kohentaminen onnistuu vain eri toimijoiden yhteispelillä.

Ravakka on mukana kahdessa hankkeessa, joilla edistetään luonto- ja pyörämatkailua ja joilla yritetään osaltaan avata niiden pullonkauloja. Oma hanke, Outdoor Leader – Polkuja pitkin, jatkuu ensi vuoden kesäkuulle. Ravakan ja Varsin Hyvän rahoittama Akselikuntien (Masku, Mynämäki ja Nousiainen) pyörämatkailun kehittämishanke on käynnistynyt ja kestää ensi vuoden elokuun loppuun. Jos pyörämatkailun kehittäminen innostaa, ota yhtettä. Viedään yhdessä asiaa eteenpäin!

Jouko Parviainen
projektipäällikkö
Outdoor Leader – ja Akselikuntien pyörämatkailun kehittäminen -hankkeet
jouko.parviainen(@)ravakka.fi
044 729 1302

Jouko Parviainen