Eurajoen kesästä äänitaideteos

Nuorten mielestä Eurajoen kesä kuulostaa mereltä ja veneilyltä, mopoilta sekä kahvin keitolta. Rippileiriläisten äänitykset pääsevät osaksi Timo Metsäjoen äänitaideteosta, Sounds of Eurajoki.

 

Oletko koskaan miettinyt, miltä oma asuinseutusi kuulostaa? Mikä on kotikuntasi äänimaisema? Eurajoelta kotoisin oleva ja Rovaniemellä nykyisin asuva taiteilija-tuottaja Timo Metsäjoki kertoo, että jo näiden kahden paikan äänimaisemassa on todella suuri ero.

– Elämme nykyisin jatkuvien aistiärsykkeiden ympäröimänä, eikä täysin äänetöntä tilaa ole olemassa. Ihmisten olisi hyvä välillä pysähtyä ja oikeasti kuunnella, millaisia ääniä ympäriltä kuuluu. Jokaisella paikalla on aivan omanlaisensa ääni-identiteetti.

Äänitaiteilija Timo Metsäjoki ja nuorisotyöntekijä Iida Kaikkonen Luodon leirikeskuksen rantasaunan portailla

Timo Metsäjoki on käynyt oman rippileirinsä myös Eurajoella Luodon leirikeskuksessa. Nuorisotyönohjaaja Iida Kaikkonen toimi silloin Timon isosena. Myöhemmin kaksikko on vetänyt useita leirejä myös yhdessä.

 

Tätä ääni-identiteettiä etsitään tänä kesänä Eurajoella. Hanke sai alkunsa, kun Rauman elokuvakerho ry sai Leader Ravakan kautta rahoituksen Raumalla jo monta vuotta järjestetyn Blue Sea Film Festivalin laajentamiseen. Yhdistys on halunnut viedä elävän kuvan ja mediataiteen ilosanomaa uusille alueille ja uusille katsojille.

– Eurajoen kunta on lähestynyt yhdistystä ennenkin ja olemme miettineet mahdollisia yhteistyökuvioita. Äänitaiteilijana ja eurajokelaisena minulla on jo aikaisemmin ollut aatos tehdä äänitaideteos Eurajoesta, mutta sopiva aika ja paikka tuli eteen nyt. Lisäksi haluamme tehdä festivaalia tunnetuksi Rauman ulkopuolella.

Nuoret katselevat kalliolta merelle

Rolle Lindroos otti äänityksen yhteyteen vaakakuvan, jolla todennetaan äänityspaikka. Nuoret äänittivät veden ja joutsenten ääniä meren rannassa.

 

Metsäjoki järjestää yhteistyössä Eurajoen kunnan kanssa erilaisia tilaisuuksia ja työpajoja, joissa kuntalaisia opastetaan äänittämiseen ja materiaalin toimittamiseen matalalla kynnyksellä. Viime viikolla Metsäjoki vieraili lasten leirillä Luvian Krikutillissa. Lasten mielestä kesä kuulostaa uimiselta ja linnuilta. Lisäksi Metsäjoki vieraili Eurajoella Luodon leirikeskuksessa rippileirillä.

– Leirit ovat hyviä paikkoja tavoittaa lapsia ja nuoria. Lasten leirillä toimin äänittäjänä, mutta riparilaisilla on mukana omat älypuhelimet ja he saavat tallentaa omat äänimaisemansa itse.

Timo Metsäjoki kokoaa kaikesta materiaalista äänitaideteoksen Sounds of Eurajoki. Teos tulee esille Eurajoella pidettävään näyttelyyn, joka on Blue Sea Film Festivaalin yhteydessä 15.-21.8.

Nuoret soutelemassa pelastusliiveissä

Koska Eurajoella on paljon mökkejä, kesään kuuluvat myös veneilyn äänet. Yksi rippileiriläisten ryhmä lähti äänittämään veneilyn ääniä.

 

Rippileiriläisten tehtävänä oli tehdä ryhmissä kaksi kahden minuutin mittaista äänitystä siitä, miltä Eurajoki nuorten mielestä kuulostaa.

– Eurajoelle tyypillistä on matkailu ja mökkeily. Näin kesällä se kuulostaa vedeltä ja linnuilta. Meren rannassa kuulee yleensä aina veneitä ja maalla mopoja, isosena leirillä toiminut Rolle Lindroos kertoo samalla, kun kuvaa ryhmässään olevia leiriläisiä meren rannassa.

Lauri Nikulan luotsaama ryhmä löytyy puolestaan saunarakennuksesta. He ovat kahvinkeittopuuhissa.

– Eurajoella juodaan paljon kahvia. Eurajoen Portin kahviossa istuu aina väkeä kahvilla. Lisäksi kotona perheissä keitetään usein kahvia, nuoret perustelevat.

Timo Metsäjoki on tyytyväinen siihen, miten paljon materiaalia on alkanut kertyä.

– Hienoin pointti tässä yhteisötaideprojektissa on se, jos kuntalaiset hoksaavat, että elämme ainutlaatuisessa ympäristössä. Tämä teos tulee myös olemaan merkki eletystä ajasta.

Viisi nuorta keittiössä

Kerttu Kanasuo, Lauri Nikula, Atte Suomalainen, Iida Saarenmaa ja Mea Roslöf ottivat nauhalle kahvinkeitosta kuuluvia ääniä.

Juttu on julkaistu Satakunnan Viikko -lehdessä 13.7.2022.

 

Rauman elokuvakerho ry sai keväällä 2022 rahoitusta Ravakan Kulttuuria ja tapahtumia -teemahankkeen kautta. Sounds of Eurajoki -projektin lisäksi teemahankkeeseen sisältyy pitkän kuunnelman ensi-ilta Kuivalahden nuorisoseurantalolla.

Hanke on hieno esimerkki yhteisöllisestä taiteen tekemisestä ja yhdessä luomisesta. Kulttuurielämykset rikastuttavat maaseutua ja elävöittävät kyliä.