Kauden viimeiset Leader-rahat jakoon

Leader-ryhmien rahoituskausi alkaa olla lopuillaan ja nyt on viimeiset hetket aikaa hakea rahoitusta tälle vuodelle. Maaseudun kehittäminen kuitenkin jatkuu uudella ohjelmakaudella, joka starttaa vuoden 2023 alussa.

 

Nyt kannattaa yhdistysten toimijoiden ja yrittäjien olla ripeitä ja laittaa hankeideat nopeasti tulille. Leader-ryhmien toimintakausi alkaa nimittäin olla lopuillaan ja päätökset viimeisistä rahoituksista tehdään elo- ja syyskuun aikana. Satakunnassa on vielä jonkin verran rahoitusta jäljellä, varsinkin Leader Pyhäjärviseudun ja Leader Ravakan alueilla.

– Meillä on rahoituskehystä vielä ihan mukavasti. Ravakalla on mahdollisuus myöntää rahoitusta myös uusiin yritys- ja yhdistyshankkeisiin. Mutta nopea pitää olla. Hakemusten pitää olla meillä viimeistään 15. syyskuuta, toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo.

Myös Leader Pyhäjärviseutu tekee viimeiset rahoituspäätökset syyskuussa.

– Yritykset voivat hakea tukea esimerkiksi laiteinvestointeihin. Yhdistyksille myönnetään tukea muun muassa toiminnan kehittämiseen tai puitteiden kunnostamiseen. Nyt kannattaa pikaisesti olla yhteydessä, neuvomme kyllä hankkeiden suunnittelussa eteenpäin, Elina Haavisto, Leader Pyhäjärviseudun toiminnanjohtaja kehottaa.

Frisbeegolfrataa

Frisbeegolfratoja on rakennettu ympäri Satakuntaa.

Nuorille hankerahaa omiin projekteihin

 

Kaikki Satakunnan Leader-ryhmät myöntävät Nuoriso-Leaderrahoitusta. Leader Joutsenten reitin ja Leader Pohjois-Satakunnan varsinainen rahoituskehys on syksyllä alkaviin hankkeisiin jo käytetty, mutta avustuksia nuorten itse toteuttamille hankkeille myönnetään yhä. Nuoriso-Leaderin tavoitteena on käynnistää uutta toimintaa sekä saada nuoret mukaan alueen kehittämiseen.

– Tukea voi hakea esimerkiksi tapahtuman järjestämiseen tai yhteisten harrastusvälineiden hankintaan, Petri Rinne, Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja sanoo.

Leader Karhuseudun toiminnanjohtaja Aapo Kivenmaa kertoo, että hankkeiden rahoitus alkaa olla heilläkin käytetty Nuoriso-Leaderia lukuunottamatta.

– Jos kaikki suunnittelussa olevat hankkeet toteutuvat, jäljellä oleva rahoitus kuluu niihin. Mutta hankeideoiden kanssa kannattaa siitä huolimatta olla yhteydessä, jos jokin suunnitelluista hankkeista ei toteudukaan.

Kellahden kylätalo

Kylätalot ovat kylien keskus. Niissä järjestetään paljon tapahtumia.

Katse tulevaan ohjelmakauteen

 

Jos tämän syksyn hankehakujen päivämäärät tulevat eteen liian nopeasti, ei hätää. Uusi rahoituskausi alkaa ensi vuonna. Kaikki Satakunnan Leader-ryhmät jättivät kesäkuussa ohjelmakauden 2023-2027 strategiat ministeriön arvioitavaksi ja Satakunnan maaseudun kehittämiseen haetaan yli 30 miljoonan euron pottia.

– Vaikka rahoitusten myöntämisessä saattaa tulla pieni katko, ei hankeideoita kannata haudata pöytälaatikkoon. Hankeneuvojiin kannattaa ottaa yhteyttä ideoiden kanssa ja aloittaa suunnittelu ajoissa, Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto kannustaa.

Leader-ryhmien merkitys maaseudun kehittämisessä on huomattava. Uuden ohjelmakauden painopisteitä Satakunnassa ovat muun muassa lasten ja nuorten hyvinvointi, elinvoimainen elinkeinoelämä, aktiiviset yhteisöt, biotalouden kehittäminen sekä luonto- ja maaseutumatkailun kehittäminen.

– Tavoitteena on mahdollistaa hyvä elämä maaseudulla. Tämä rakentuu monipuolisista vapaa-ajanviettomahdollisuuksista, uusista kokemuksista ja elämyksistä, mahdollisuudesta tehdä työtä ja yrittää sekä yhteisöllisyydestä ja muiden kohtaamisesta, Aapo Kivenmaa Leader Karhuseudusta kiteyttää.

Nainen kehrättyä villaa sisältävä laatikko sylissään

Kehräämö Mustalammas sai investointitukea Leader Karhuseudulta, kun Piritta Mäkinen osti kehräämön ja remontoi sille toimitilat Lyttylään.