Koko Kankaanpään ”Raakku” mahdollistaa monenlaiset tapahtumat

Veneskosken kyläyhdistys uudistaa kylän entisen koulun ympäristössä sijaitsevaa kesäteatterialuetta rakentamalla uuden jokihelmisimpukkaa muistuttavan katsomon. Kankaanpään kaupunki on vahvasti mukana, sillä paikan toivotaan luovan mahdollisuuksia usealle toimijalle.

Veneskosken kesäteatterin ensimmäinen näytelmä Kenttäpostia sai ensi-iltansa 1990.

– Pöhinä teatterin ympärillä yhdisti koko kylää. Teatterialueelle on myöhemmin rakennettu kahvio ja muita lavasterakennuksia. Pieniä parannuksia on tehty, muttei mitään isompaa. Nyt aluetta kehitetään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, kertoo Jarmo Raukola Veneskosken kyläyhdistyksestä.

Raukola sanoo, että vanha katsomo ja kiinteät lavasterakennukset rajasivat jo näytelmien valitsemista. Keväällä 2017 pidetyssä ideariihessä kartoitettiin kylän resursseja ja haluja lähteä toteuttamaan teatterialueen isompaa remonttia.

Intoa riitti, joten kylässä on alettu rakentaa ”Veneskosken elämysten areenaa”, jonka helmi on 400-paikkainen katsomo Raakku. Raakku tarkoittaa jokisimpukkaan ja nimi tulee katsomon muodosta. Katsomo on rakenteeltaan erilainen perinteisiin kesäteatterikatsomoihin verrattuna ja tarkoitus on saada jo itse katsomosta paikallinen nähtävyys.

Kesäteatterihankkeen taustalla on korkeampi käyttöaste.

– Tästä ei tule vain Veneskosken, vaan koko Kankaanpään tapahtuma-areena. Tämä tarjoaa muillekin toimijoille mahdollisuuksia järjestää tapahtumia, Raukola korostaa.

”Kaupunkikin on elinvoimainen, kun sen toimijat ovat”

Satakunnan ELY-keskus myönsi hankkeelle tukea EU:n maaseuturahastosta. Uusi tapahtuma-alue hyödyttää myös kaupunkia, sillä vastaavia paikkoja järjestää esimerkiksi ulkoilmakonsertteja ei ole. Siksi myös Kankaanpään kaupunki tukee projektia.

Kaupunginjohtaja Mika Hatanpää kuvaa Veneskosken entisen koulun ympäristöä luonnonkauniiksi paikaksi ja sanoo, että Kankaanpään rikkaus on juuri vahvoissa kylissä.

– Kaupunki voi olla ylpeä tällaisista hankkeista. Voimme olla tyytyväisiä, että löytyy tällaista oma-aloitteisuutta. Yhteistoimin edistetään alueen käyttöä. Varmasti tulemme järjestämään myös kaupungin omia tapahtumia Veneskosken kesäteatterilla.

Hatanpää katsoo, että yhdistyksillä on tärkeä rooli täydentää palveluita, joilla tuetaan kuntalaisten hyvinvointia.

– Tämä on tiimipeliä kaupungin ja yhdistysten kesken. On yhdessä pohdittava, mitä voidaan tehdä hyvinvoinnin rakentamiseksi. Kaupungin tavoitteena on osallistaa yhdistyksiä enemmän tulevaisuudessa. Tarkoituksena on alkaa koota yhdistysohjelmaa. Meillä ei vielä ole edes yksissä kansissa, mitä tiloja ja toimintaa paikkakunnallamme oikeastaan on. Kun nämä tiedetään, voi kaupunkikin helpommin olla mukana ja tukemassa yhdistyksiä.

– Ajattelen, että kaupunkikin on elinvoimainen, kun sen toimijat ovat, Hatanpää summaa.