Leader Ravakan kansainvälinen hanke ehdolla Euroopan parhaaksi

Youth Board in Leader -hanke on päässyt Rural Inspiration Awards -hankekilpailun finaaliin. Hankkeessa etsitään keinoja nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen ja ratkaisuja siihen, miten aluetta tulisi kehittää, että nuoret viihtyisivät alueellamme paremmin. Hanketta toteutetaan yhdessä Keskipiste-Leaderin ja Rieska-Leaderin kanssa ja kansainvälisenä kumppanina on Skotlannista Cairngormsin alue. ÄÄNESTÄ hankettamme!

Youth Board in Leader -hanke on päässyt Rural Inspiration Awards -hankekilpailun finaaliin. Hankkeessa etsitään keinoja nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen ja ratkaisuja siihen, miten aluetta tulisi kehittää, että nuoret viihtyisivät alueellamme paremmin. Hanketta toteutetaan yhdessä Keskipiste-Leaderin ja Rieska-Leaderin kanssa ja kansainvälisenä kumppanina on Skotlannista Cairngormsin alue. ÄÄNESTÄ hankettamme.

Työ nuorten parissa on huomioitu myös Euroopan tasolla, sillä asiantuntijaraati on valinnut nuorisohankkeen parhaiden joukkoon Rural Inspiration Awards -hankekilpailun finaaliin. Euroopan maaseutuverkoston ENRD:n järjestämään kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 176 hanketta.

Suomalaisia hankkeita on yltänyt finaaliin yhteensä viisi, yksi jokaisesta sarjasta. Mikään toinen EU-maa ei ole yltänyt vastaavaan määrään. Raati valitsee jokaisesta viidestä sarjasta voittajan. Voittajat julkistetaan Networx-tapahtumassa Brysselissä huhtikuussa.

Lisäksi yleisö saa äänestää suosikkiaan. Ravakan hanketta voi käydä äänestämässä netissä osoitteessa: https://www.surveymonkey.com/r/R3JDP7

Nuoret heiluttavat EU-lippujaan

NUORet saavat äänensä kuuluviin työryhmän kautta

Leader Ravakan alueella nuoret voivat nyt ottaa kantaa paikallisiin asioihin ja kertoa omista näkemyksistään alueen kehittämisestä tammikuussa perustetun nuorisotyöryhmän kautta. Työryhmä saa jatkossa päättää esimerkiksi, minkälaisille nuorisohankkeille myönnetään tukia. Nuoriso Leader rahoittaa alueen nuorten omia pieniä ideoita. 

Uudessa työryhmässä on tällä hetkellä 13 nuorta Eurajoelta, Raumalta, Pyhärannasta, Laitilasta, Vehmaalta, Mynämäeltä ja Uudestakaupungista. Jäsenet ovat iältään 15¬–21-vuotiaita. Ryhmä kokoontuu vähintään neljä kertaa vuodessa.

– Olemme saaneet pari uutta nuorta mukaan tammikuun perustamiskokouksen jälkeen. Nyt nuoria on alueemme kaikista kunnista, kertoo ryhmää kokoamassa ollut Leader Ravakan kansainvälisyyskoordinaattori Juuliska Seikola.

Työryhmä liittyy kolmen suomalaisen Leader-ryhmän ja skotlantilaisten yhteistyökumppaneiden yhteiseen nuorisohankkeeseen, joka on ehdolla parhaaksi syrjäytymistä ehkäiseväksi hankkeeksi Euroopanlaajuisessa kilpailussa. 

Youth board & Youth Manifesto -nimisessä hankkeessa pyritään lisäämään keinoja, joilla nuoret saadaan viihtymään maaseudulla paremmin. Tarkoituksena on etsiä toimivia tapoja ottaa nuoria mukaan päätöksentekoon ja maaseudun kehittämiseen.  

Mukana hankkeessa ovat Ravakan lisäksi Rieska-Leader ja Leader Keskipiste Pohjois-Pohjanmaalta sekä yhteistyökumppaneita Cairngormsin alueelta Skotlannista. 

Toive nuorilta

Hankkeen kautta julkaistiin viime vuonna Youth Manifesto, joka on eurooppalaisten nuorten yhteistyönä laatima kannanotto maaseudun ja luonnonsuojelualueiden elinehtojen parantamiseksi.  

– Manifestin yhtenä sanomana oli, että nuoria pitäisi enemmän ottaa mukaan päätöksentekoon ja suunnitteluun. Toive saatiin nyt konkretisoitua nuorisotyöryhmän muodossa, Juuliska Seikola sanoo.

Suomalaista nuorisotyöryhmien toimintaideaa viedään toukokuussa Skotlantiin, missä vastaavaa ei vielä ole. Elokuussa yhteistyökumppaneiden alueilta saapuu nuoria Ravakan vieraaksi. Loppukesän tapaamisessa suunnitellaan manifestin päivitetyn version julkaisua syyskuussa eurooppalaisten Leader-ryhmien verkostoitumistapahtumassa LINC-seminaarissa Virossa.