Leader Ravakka ja alueen nuoret julkistamassa nuorisomanifestia Skotlannissa!

Leader Ravakka osallistui yhdessä Keskipiste- ja Rieska-Leaderien kanssa syyskuussa Europarc 2018 –konferenssiin, joka järjestettiin Skotlannin Aviemoressa, Cairngormsin kansallispuiston alueella.

Leader Ravakka osallistui yhdessä Keskipiste- ja Rieska-Leaderien kanssa syyskuussa Europarc 2018 –konferenssiin, joka järjestettiin Skotlannin Aviemoressa, Cairngormsin kansallispuiston alueella.

Europarc on Euroopan suojelualueita yhdistävä verkosto, joka edustaa Cairngormsin kansallispuiston lisäksi satoja toimijoita ja tuhansia suojelualueita ympäri Eurooppaa. Verkoston vuosittain järjestämään konferenssiin osallistui tällä kertaa yli 600 verkoston jäsentä, kuten esimerkiksi kansallispuistojen työntekijöitä ja Suomen Metsähallituksen edustajia.

Skotlannissa vietetään tänä vuonna nuorten ihmisten vuotta ja myös konferenssin teemana oli seuraava sukupolvi. Nuorten rooli konferenssissa huipentui tapahtumapaikalla julkaistuun Europarc-nuorisomanifestiin, jossa esiteltiin nuorten toiveita ja ajatuksia maaseudulla ja suojelualueilla elämisestä. Leader Ravakan ja muiden
suomalaisten Leader-ryhmien alueen nuoret osallistuivat olennaisesti nuorisomanifestin ideoimiseen ja esittelyyn. Ravakan alueelta mukana olivat uusikaupunkilaiset Ellen Kuusio, 16 vuotta ja Iiris Soininen, 15 vuotta.

 

Manifestissa nostetaan esille neljä eri teemaa; nuorten vaikutusvallan lisääminen sekä maaseudulla ja luonnonsuojelualueilla asumisen, oppimisen ja työskentelyn helpottaminen. Teemojen avulla valaistaan nuorten maaseudulla kokemia haasteita, kuten esimerkiksi julkisen liikenteen puutteita, ja esitetään ongelmille ratkaisumahdollisuuksia. Manifestin kirjoittamiseen osallistui kuluvan kevään aikana yhteensä 43 nuorta yhdeksästä eri maasta. Näistä nuorista 16 oli suomalaisia.

Europarc-organisaation presidentti Ignace Schops oli erittäin otettu nuorten aktiivisuudesta ja heidän kehittämästään toimintasuunnitelmasta ja lupasi esitellä manifestin Euroopan unionin päättäjille. Nuoret pääsivät tapaamaan muitakin korkeassa asemassa olevia päättäjiä, kuten Skotlannin hallituksen varapääministerin John Swinneyn sekä maaseutu- ja ympäristöministerin Mairi Gougeonin.   

Manifestiin osallistuneet nuoret jatkavat rajat ylittävää yhteistyötään myös tulevaisuudessa. Leader Ravakka perustaa ensi vuonna paikallisista nuorista muodostuvan nuorisotyöryhmän, jonka tarkoituksena on lisätä nuorten osallistumista päätöksentekoon ja oman kotiseutunsa tulevaisuuteen. Tätä toimintaa kehitetään yhdessä Pohjois-Pohjanmaalaisten Leader-ryhmien sekä Skotlantilaisen Cairngormsin kansallispuiston yhteistyötahon kanssa. Alueiden nuoret saavat näin mahdollisuuden pohtia yhteisiä tavoitteitaan ja haasteitaan myös jatkossa yli maakunta- ja valtiorajojen.

Youth Manifest on osa Leader Ravakan Youth Board in Leader –hanketta. Lue lisää hankkeesta; https://ravakka.fi/youth-board-in-leader/

Lue lisää konferenssista; http://www.europarc2018.com/

Teksti: Roosa Sarajärvi  & Juuliska Seikola