Maaseudun laajakaistainvestointien haku on käynnistynyt

Suomelle on myönnetty EU:n elpymisvaroista vähintään 16 miljoonan euron lisärahoitus maaseudun laajakaistahankkeisiin. Tukea voivat hakea esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, osuuskunnat, kunnat ja paikallisoperaattorit. Hankkeiden haku on nyt avautunut Hyrrä-asiointipalvelussa ja ensimmäinen hakujakso päättyy 14.6.

Näin haet rahoitusta laajakaistaan

Rahoituksella voi rakentaa kyläverkon eli tilaajayhteysverkon tarvittavine yhteysverkkoineen kylään tai kyläryhmiin. Pitkiä runkoverkkoja ei rahoiteta, joten rahoitettava hanke edellyttää valmista ja kapasiteetiltaan riittävää runkoverkkoa tai yhteistyötä runkoverkkoa rakentavien hankkeiden tai toimijoiden kanssa.

– Rahoituksella tuetaan alueita, joille valokuituverkon rakentaminen markkinavetoisesti ei ole mahdollista. Maatiloilla ja maaseutuyrityksillä on selkeä tarve nopeille ja kiinteille yhteyksille. Lisääntynyt etätyö ja vapaa-ajanvietto maaseutualueilla ovat niin ikään lisänneet tarvetta nopealle ja toimintavarmalle verkolle, Satakunnan ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikö Timo Pukkila sanoo.

Hakemus tehdään Hyrrä-asiointipalvelussa. Laajakaistahankkeeseen voi saada 50 tai 70 prosenttia tukea hakijan liikevaihdosta riippuen. Tuki maksetaan jälkikäteen. ELY-keskukset valitsevat rahoitettavat hankkeet valintajaksoittain, joista ensimmäiset ovat 20.5.–14.6.2021 ja 15.6.–30.9.2021. Valintajaksot ovat samat koko maassa.

Päätöksenteko alkaa arvioiden mukaan syksyllä

ELY-keskukset pisteyttävät valintajakson aikana saapuneet hakemukset valintaperusteita käyttäen ja valitsevat rahoitettavaksi ne hankkeet, jotka täyttävät valintaperusteet parhaiten.

– Elpymisvaroilla rahoitettaviin laajakaistainvestointeihin ei vaadita kuntarahoitusta, vaan niiden julkinen rahoitus tulee kokonaan EU:lta. Haasteena on niiden sitomisen aikataulu, sillä elpymisvaroista on tehtävä tukipäätökset tämän ja seuraavan vuoden aikana, maaseudun kehittämisen asiantuntija Raija Wessman toteaa.

 

Lisätietoja tuenhakijoille Varsinais-Suomessa:

Varsinais-Suomen Ely-keskus

Jarmo Lamminen, maaseutukoordinaattori puh. 0295 022 596

 

Lisätietoja tuenhakijalle Satakunnassa:
Maaseudun kehittämisen asiantuntija Raija Wessman, Satakunnan ELY-keskus
raija.wessman@ely-keskus.fi
0295 022 119

Maaseutuyksikön päällikkö Timo Pukkila, Satakunnan ELY-keskus
timo.pukkila@ely-keskus.fi
0295 022 115