Pizzaa pyörillä, kulttuuritapahtumia, granolapatukoita – nuoret yrittäjät ponnistavat Latvian maaseudulta

Joukko latvialaisia yrittäjiä ja asukkaita Smiltenen alueelta osallistui opintoretkelle Vakka-Suomessa Place Branding for Rural Areas -hankkeen tiimoilta. Kansainvälisten Leader-hankkeiden tarkoituksena on verkottaa EU-maiden toimijoita ja auttaa oppimaan toisiltaan. Yhteistyökumppaneita riittää, EU:ssa on 2500 Leader-ryhmää!

Kyläbrändäykseen liittyvä projekti on Leader Ravakan, latvialaisen Leader-ryhmä LAG Abulas lauku partnerībasin sekä ruotsalaisen Leader-ryhmä LAG Dalälvarnas Utvecklingsområden yhteinen. Hankkeessa pohditaan paikkabrändäystä sekä miten seudun toimijat voisivat hyödyntää alueen brändiä omassa toiminnassaan.

Toukokuun toisella viikolla Vakka-Suomessa vieraili noin 25 hengen ryhmä kumppanuusalueiden asukkaita ja yrittäjiä hakemassa oppia oman toimintansa kehittämiseen. Mukana oli paljon nuoria maaseutualueiden yrittäjiä Latviasta.

Pauls Jēgers pyörittää lähellä Valmieraa sijaitsevaa Siltumnīcaa, joka on keskittynyt tapahtumatuotantoihin. Yritys tarjoaa myös ravintolapalveluita ja pienimuotoista majoitusta. Pauls kertoo lähteneensä opintoretkelle Vakka-Suomeen vaihtamaan kokemuksia täkäläisten toimijoiden kanssa.

– Meillä on paljon erilaisia kulttuuritapahtumia, musiikkia ja elokuvailtoja. Lisäksi tiloissamme järjestetään paljon yksityistilaisuuksia, kuten häitä, hän kertoo.

ihmisiä ravintolassa

Siltumnīcassa järjestetään runsaasti kulttuuritapahtumia. Kuva Siltumnīcan Facebook-sivulta.

Inga Ērgle perusti kolme vuotta sitten granolapatukoita valmistavan yrityksen Riikaan. Vuosi sitten hän siirsi InGo’n kotikaupunkiinsa Smilteneen, mikä on mahdollistanut yrityksen toiminnan laajentamisen. Tuotteita myydään Latviassa, mutta niitä menee myös vientiin lähinnä yritysmyyntinä. Inga on hyödyntänyt Leader-tukea yrityksensä kehittämiseen kotimaassaan.

– Lähdin tänne, sillä olen kiinnostunut, miten aluetta on täällä hyödynnetty brändäyksessä. Uskon, että jos saamme kotiseudulleni luotua brändin, voisin hyödyntää sitä yritykseni markkinoinnissa, hän kertoo.

Kristaps omistaa maitotilan ja haluaa kehittää matkailua tilan yhteyteen. Hän lähti opintoretkelle yhdessä tyttöystävänsä Zanen kanssa etsimään ideoita.

– Tila on lähellä kaupunkia. Infra on hyvä, mutta alue hyvin maaseutumainen, Zane kertoo.

– Suomi on minulle tuttu, olin viisi vuotta sitten opiskelijavaihdossa Porvoossa yhden vuoden. Uusikaupunki muistuttaa minua siitä, Kristaps sanoo.

Latvialaiset Pauls, Zane ja Kristaps

Latvialaiset Pauls, Zane ja Kristaps lähtivät tutustumaan Ravakan alueeseen toiveenaan saada uusia ideoita oman yritystoiminnan kehittämiseen.

Ideoita omaan toimintaansa tulivat hakemaan myös Evija Zentina ja Artis Zentis. He toimivat yrittäjinä Vīnkalni-tilauspizzeriassa ja kiertävät kesäaikaa maan eri tapahtumissa itsesuunnittelemansa pyörillä kulkevan pizzauuninsa kanssa. Artisin äidin alun perin italiasta tuoma yritysidea yhdistää koko perheen ja myös työntekijät ovat yrittäjille kuin perhettä. Yritys panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja haluaa tarjota asiakkaalle elämyksen: pizza valmistuu asiakkaan katsellessa taivasalla. Investointisuunnitelmia on, Evija ja Artis suunnittelevat kokonaisen pyörillä kulkevan ravintolan rakentamista, jotta toimialuetta voisi laajentaa ja sesongin ulkopuolella lähteä vaunun kanssa ulkomaille.

Kansainvälisissä hankkeissa opitaan muilta

Kansainvälisten Leader-hankkeiden tarkoituksena on verkottaa EU-maiden yhdistyksiä, yrittäjiä ja muita toimijoita keskenään. Tavoitteena on, että alueille yhteisiin haasteisiin pohditaan yhdessä ratkaisuja ja etenkin yhdistykset ja yritykset saavat muissa maissa toimivilta oppia oman toimintansa kehittämiseen.

Leader-ryhmä Abulas lauku partnerības toimii Smiltenen maakunnassa 7 kunnan alueella. Alueen suurin kaupunki on Smiltene, joka sijaitsee Latvian pohjoisosassa vajaa 150 kilometrin päässä pääkaupunki Riiasta. Kaupungissa on paljon metsäteollisuutta ja myös yksi Latvian suurimmista meijereistä, Smiltenes Piens. Smiltenessä on tarjolla paljon työpaikkoja, mutta asuinnoista on pulaa. Tilanne muistuttaa Uudenkaupungin tilannetta.

Ravakan hankkeen etenemistä voi seurata Kyläbrändäys-blogista. Ravakan alueelta mukana pilottialueina ovat Pyhämaan ja Rautilan kylät.

Mies ojentaa pizzaa pizzauunista.

Vīnkalnin yrittäjäpariskunta on itse rakentanut puulämmitteisen pizzauuninsa. Kuva yrityksen Facebook-sivulta.