Puheenjohtajan kynästä: On tullut aika ottaa taka-askel maaseutukehittämisen näköalapaikalta

On tullut aika ottaa taka-askel maaseutukehittämisen näköalapaikalta ja antaa tilaa uusille kasvoille Ravakan hallituksessa. Ministeriön ohjeissa ja yhdistyksen säännöissä on hyvin viisaasti määritelty, miten pitkään yksi henkilö voi Leader -ryhmän hallituksessa mukana kerrallaan olla, ja nyt myös omalta kohdaltani tuo kuusi vuotta tulee tämän vuoden lopussa täyteen. Hallitukseen valittiinkin ensi vuoden alusta kaikkiaan neljä uutta varsinaista jäsentä, ja ehdotuksia uusiksi jäseniksi jäi vielä odottamaan seuraavienkin erovuoroisten poisjääntiä. On hienoa huomata, että toiminta kiinnostaa.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Leader-toiminnan konkari. Kari Mäkelä Mynämäeltä on ollut Leader -toiminnassa mukana eri rooleissa jo pitkään, hyvillä mielin luovutan pestin seuraajalle.

Vuosi on ollut poikkeuksellinen ja kaikin tavoin rankka, ja haluankin kiittää Ravakan koko henkilökuntaa jaksamisesta ja venymisestä pandemian pakottamana uusia toimintatapoja koko ajan keksien ja kehittäen. On pidetty etäkokouksia, virtuaaliseminaareja, tehty Kolmen kysymyksen kyselyn kylmäasemia, Lauteilla ja laavuilla -kampanjaa, luontokohteiden esittelyvideoita, EkoTeko -hankkeen videokiertuetta, ynnä paljon muuta, toiminta ei tautiuhan alla lamaantunut missään kohtaa. Olen teistä todella ylpeä!

Kiitos myös kaikille hallitusjäsenille venymisestä uusien teknologioiden käyttöönotossa. Joskus pitkäänkin venyneet etäkokoukset ovat koetelleet niin istumalihaksia kuin hikoiluttaneet korvia kuulokkeissa, ennätysmäärä hankkeita on käsitelty tänä vuonna. Hyväksyttyjen hankkeiden tukieurot ovat kuitenkin takuulla tulleet tarpeeseen niin yritysten kuin yhdistystenkin painiessa koronarajoitusten kourissa.

Kiitos teille, jotka olette vastanneet kyselyihimme, jakaneet postauksia ja stooreja ja osallistuneet webinaareihimme. Maaseudun kehittäminen on meidän kaikkien yhteinen juttu ja kulunut vuosi on vaan lisännyt sen merkitystä entisestään.

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta, ja Leader Ravakalle menestyksekästä jatkoa kohti uutta ohjelmakautta!

Heidi Jaakkola
Leader Ravakan hallituksen puheenjohtaja

Valta vaihtui hybridisyyskokouksessa Vuojoen kartanolla 24. marraskuuta. Kuten monet muutkin jäsenet, tuleva puheenjohtaja oli läsnä Teamsin välityksellä.