Etanoiden hyvikset ja pahikset – poista vieraslajit puutarhastasi!

Yleisöilta Asmandian laavulla (Mynämäki)
Tulo-ohje: Opintien päässä, Mynäjoen varressa

Tule Asmandiaan, ja opi erottamaan puutarhan hyvikset pahiksista!

Puutarhoissamme liikkuu monenlaista pientä porukkaa – etanoita, kotiloita ja muita. Lähtökohtaisesti nämä kuuluvat luonnon kiertokulkuun, ilmentävät elinympäristönsä monimuotoisuutta ja ovat tärkeitä hajoittajia. Etanoista ja kotiloista useimmat ovat hyödyllisiä, on siis tärkeää tunnistaa esimerkiksi puutarhalle harmiton ukkoetana ja haitallinen vieraslaji espanjansiruetana, jotta ei vahingossa hävitä hyödyllisiä lajeja.

– Lehtokotilo on sellainen, että jos se pääsee lisääntymään liikaa, kun vaikka ruohikko on venähtänyt pitkäksi ja luonut kivan kostean ympäristön, niin ne jaksavat kyllä rei’ittää kasvimaalta salaattisi. Espanjansiruetanat taas ovat kuin rotat! Kun näet yhden tiedät, että niitä on varmasti lisää ja paljon. Jälki on myös sen mukaista – eli salaatit meni, kelpas perunanvarret, vuorenkilpeä on maisteltu, sipuleita on haukkailtu… Suurikokoinen pantterietana, joka on puutarhatulokas, voi myös olla runsas, mutta se on harmiton eikä tee tuhoja, kertoo Leader Ravakan yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson.

Espanjansiruetanat ovat uhka. Ne lisääntyvät voimallisesti ja ovat hyviä leviämään. Ne ovat kaikkiruokaisia suursyömäreitä, mutta eivät oikein hyvin kelpaa itse millekään lajille ateriaksi. Pahisetanan lima on erinomainen kasvualusta monenlaisille bakteereille, ja se voi levittää tauteja.

Kullakin lajilla on hyvin tunnusomaiset piirteet ja niitä on vaikea sekoittaa toisiinsa. Ulkonäön lisäksi tunnistamisessa auttaa myös nähtyjen yksilöiden lukumäärä.

Etanoiden hyvikset ja pahikset – poista vieraslajit puutarhastasi -illassa Leader Ravakan yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson kertoo ja havainnollistaa etanoiden ja kotiloiden lajitunnistuksessa, sekä miten niitä voi torjua. Tule mukaan kuuntelemaan ja kyselemään. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tarjolla nokipannukahvit ja muuta mukavaa. Alueella on parkkipaikka ja kuivakäymälä.

Tilaisuuden järjestävät Mynämäen Asemanseudun kylät ry ja Leader Ravakan EkoTeko-hanke.

Tiedustelut:
Minna Hautio, Mynämäen Asemanseudun kylät ry, minna.hautio@gmail.com, 0440-755519
Tiina Saaresranta, EkoTeko-hanke, tiina.saaresranta@ravakka.fi, 044-7929005