Mietoistenlahden lintuparatiisin kehittämishanke oli pienen yhdistyksen voimannäyte

Leader Ravakka vieraili syksyllä Mietoistenlahdella osana kylttikiertuettaan. Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys sai Leader Ravakalta tukea hankkeelle, jossa kunnostettiin Mietoistenlahdella sijaitseva perhetorni, parannettiin polkuja ja opastuksia sekä rakennettiin jo pidemmän aikaa toivottu liikuntaesteetön lintujentarkkailulava Silakkarin parkkipaikalle.

Leader Ravakka vieraili syksyllä Mietoistenlahdella osana kylttikiertuettaan. Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys sai Leader Ravakalta tukea hankkeelle, jossa kunnostettiin Mietoistenlahdella sijaitseva perhetorni, parannettiin polkuja ja opastuksia sekä rakennettiin jo pidemmän aikaa toivottu liikuntaesteetön lintujentarkkailulava Silakkarin parkkipaikalle.

Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistyksen Vesa Raivo ja Petri Varjonen katselevat Mietoistenlahden opasteita.

Mietoistenlahdella vieraili muutama vuosi sitten enemmän väkeä kuin pienimmissä suomalaisissa kansallispuistoissa. Lahti on kansainvälisestikin kiinnostava kohde lintuharrastajille. Lahdella raikuu syksyisin kova meteli, kun jos kaikki hanhet sattuvat lähtemään samaan aikaan liikkeelle. Merihanhet, tundrahanhet, kanadanhanhet ja jopa silloin tällöin tiibetinhanhet levähtävät Mietoistenlahdella syysmuuton aikana.
– Perhetorni olisi purettu ilman tätä hanketta, kertoo Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Raivo.
– Nyt kunnostettua perhetornia koristaa myös taukopaikka pöytineen ja tuoleineen. Taukopaikat ovat varmaankin harvinaisia lintutorneissa, Vesa jatkaa.

Mietoistenlahdella on kaksi tornia, joista suurempi lintutorni on aktiivisten lintuharrastajien suosiossa. Perhetorni kunnostettiin lapsiperheet mielessä, jotteivat innokkaat lintuharrastajat ja muut luonnossa liikkuvat häiritsisi toinen toisiaan. Myös opasteet uusittiin hankkeessa.

Hankkeen tavoitteena oli muodostaa alueen poluista eheä, hyvin opastettu ja palveleva kokonaisuus lintuharrastajille ja perheille, jotta kävijät voisivat kulkea maastossa turvallisesti ja lintuja häiritsemättä luonnosta nauttien. Samalla myös liikuntarajoitteisille tehtiin mahdolliseksi luonnontarkkailu liikuntaesteettömällä lintujentarkkailulavalla. Luontokin kiittää kunnostetuista poluista.
– Lehtopöllöpoikue on viihtynyt yhdessä uusista pöntöistä, kertoo yhdistysaktiivi Petri Varjonen, joka toimii alueella myös oppaana.

Hanke ei olisi ollut mahdollinen ilman ahkeria talkoolaisia. Kuvassa Reijo Lahikainen ja Osmo Kivivuori Perhetornilla.

Mynämäen luonnonsuojeluyhdistys pitää jatkossakin yllä luontopolkua. Yhdistyksessä on alle 100 jäsentä, joista kourallinen on aktiivisia. Tämä yhdistyksen aktiivien joukko sekä vaihtelevasti myös muut talkoolaiset ovat tehneet hankkeessa yhteensä yli 1600 tuntia talkoita. Talkoissa on ollut vaihdellen kahdesta kymmeneen henkeä. Esimerkiksi perhetornille tarvittavat tarvikkeet oli kuljetettava olosuhteiden pakosta kottikärryin. Yhdistys haluaakin kiittää kaikkia talkoisiin osallistuneita korvaamattomasta panoksesta. Ilman heitä hanke ei olisi ollut mahdollinen.

Syksyn jälkeen työ Mietoistenlahden kunnostamiseksi on tullut päätökseensä ja yhdistys aikoo nauttia työnsä hedelmistä ja levätä hetken. Kylämme ja ympäristömme säilyvät elinvoimaisina ainoastaan tekemällä. Kiitokset Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistykselle heidän panoksestaan!

Mietoistenlahden perhetornista näkee kauas

Haluamme Leader Ravakassa juhlistaa yhteisöllisyyden vuonna heitä, jotka yhdistävät voimansa ja tekevät kotiseudustamme paremman paikan. Talkoohenki ja yhteisöllisyys ovat maaseutumme kantavia voimavaroja ja perinne, joka toivottavasti jatkuu kauas tulevaisuuteen. Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistyksen aktiivit ovat jo muutaman vuoden ajan paiskineet töitä tehdäkseen Mietoistenlahdesta käyttäjäystävällisemmän kokemuksen.