Pienkiinteistöyhdistyksen energiakävelyistä tuli hitti – Mynämäellä aurinkoenergiaan satsataan yhdessä

Mynämäellä asukkaat avaavat kotiensa ovet, jotta kiinnostuneet pääsevät tutustumaan uusiutuvan energian ratkaisuihin ja kuulemaan käyttökokemuksia. Yhteishankinnoilla seudulle on saatu aurinkoenergiaa jo kymmeniin kohteisiin. EkoTeko-hankkeen kautta hyvät ideat jaetaan muidenkin hyödynnettäväksi.

Lounais-Suomessa etsitään ekotekoja: Leader Ravakan ja Leader Varsin Hyvän loppusyksystä 2019 käynnistyneen EkoTeko-hankkeen tehtävänä on jakaa tietoa, tukea ja kannustaa yhdistyksiä kestävää kehitystä edistävissä asioissa. Joskus parhaimmat esimerkit löytyvät jo omilta kyliltä.

Yksi näistä on Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistyksen toiminta uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys on vuodesta 2011 lähtien järjestänyt Mynämäellä kaikille avoimia energiakävelyitä. Energiakävely on konsepti, jossa tutustutaan kävellen uusiutuvan energian kohteisiin ja kuullaan käyttäjien kokemuksia niistä. Kävely on järjestetty jo kahdeksan kertaa.

– On käyty aurinkoenergia-, maalämpö- ja ilmalämpöpumppukohteissa. Ihmiset ovat avanneet kotinsa, että päästään tutustumaan. Yleensä on ollut talonväki kertomassa, miten meni, kun he investoinnin tekivät. On ollut noin kolmen kilometrin lenkkejä ja sen jälkeen palautetilaisuus, jossa on tarjottu kahvit. Siellä on saattanut olla jokin yritys myös kertomassa tuotteistaan, kertoo Lauri Numminen Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistyksestä.

Mynämäen pienkiinteistöyhdistyksen energiaillassa suunniteltiin yhteishankintaa.

Kokemusperäinen tieto on monelle uusia energiaratkaisuja miettivälle tärkeää.

– Se antaa paljon todellisemman kuvan. On ihan eri asia kuulla käyttäjäkokemuksia, kuin kysyä rautakaupasta tai katsoa netistä, huomauttaa Numminen.

Mietoisten keskustassa vuonna 2013 järjestettyyn energiakävelyyn tuli toista sataa osallistujaa. Silloin tutustuttiin muun muassa Tavastilan koulun pellettilämmitysjärjestelmään, ja kohteeseen jossa oli siirrytty öljylämmityksestä maalämpöön. Kävelyn tuloksena moni on saanut viimeisen vahvistuksen päätökselleen panostaa uusiutuvaan energiaan.

Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys on organisoinut myös yhteishankintoja. Tämän ansiosta kymmeniin kohteisiin on asennettu aurinkopaneelit tai -keräimet.

– Mynämäessä on päästy aika paljon eteenpäin kotien lämmitysratkaisuissa. On tehty aurinkopaneelien kimppatilauksia jo kolme kertaa, iloitsee Numminen.

Energiakävelyissä kävelykään ei ole sivuseikka. Se, että paikasta toiseen pääsee myös kävellen, ei ole enää itsestään selvyys nykyihmiselle. Yksityisautoilu aiheuttaa yli 20 prosenttia suomalaisten ilmastopäästöistä. Tutkimusten mukaan on tavallista, että jopa lyhyet matkat tehdään autolla. Alle kilometrin matkoista noin kolmannes tehdään henkilöautolla ja kahden kilometrin matkoista henkilöautolla tehtyjen matkojen osuus on yli 50 prosenttia (Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus 2016).

– Autosta on tullut monille polkupyörän korvike. On paljon terveellisempääkin, kun kävelee tai kulkee pyörällä ne muutaman kilometrin matkat. Ja tähän aikaan vuodesta on kauhean avartavaa, kun tekee pitkiä pyörälenkkejä. Se antaa paljon enemmän kuin autolla ajo, toteaa Lauri Numminen.

Yhden yhteisen tilaisuuden Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys ehti jo EkoTeko-hankkeen kanssa toteuttaa. Tilaisuudessa käsiteltiin uusiutuvan energian vaihtoehtoja autoiluun, ja nyt suunnitellaan seuraavaa. Jokainen onnistuu halutessaan pienentämään ympäristölle aiheuttamaansa kuormitusta, keinoja tähän on monia. Tässäkin asiassa yhteistyö on voimaa.

EkoTeko on Leader Ravakka ja Leader Varsin Hyvän yhteinen hanke, joka toimii 18 kunnan alueella Lounais-Suomessa. EkoTeko edistää maaseudun kestävää elämää tarjoamalla yhdistyksille neuvontaa, toimintaa ja vertaisoppimista kestävässä ja ekologisessa kehityksessä. Hankkeen päämääränä on esimerkiksi lisätä kierrätystä, vähentää energiankulutusta, lisätä yhteisöllisyyttä sekä edistää kestävän arjen taitoja ja käytänteitä.

Hankkeelle on perustettu oma EkoTeko-blogi, jossa kerrotaan paikallisesta näkökulmasta ja elämänmakuisesti kestävän kehityksen mukaisista teoista, kokemuksista ja ideoista. Blogin kautta jaetaan alueen hyviä käytänteitä, siispä vinkkaa hankekoordinaattorille tuntemasi ekoteko – pieni tai suuri!