Venesjärvestä someilmiö? Jos nuoret saavat päättää, niin joo!

Venesjärveläiset lapset ja nuoret tekevät kotipaikkaansa tunnetuksi kuvaamalla kylän elämää Facebookiin. Kamerat projektia varten hankittiin Nuoriso-Leaderin tuella.

Our Venesjärvi -projektin vetovastuussa ovat Patrik Raukola, 15, Aada Alhola, 15 sekä Jussi Rajahalme, 14. Yhteensä kuvaamisesta on ilmoittanut olevansa kiinnostunut parikymmentä lasta ja nuorta.

Nuorten käytössä on marraskuun alusta saakka ollut kaksi kameraa, jotka hankittiin Leader Pohjois-Satakunnan Nuoriso-Leader-tuella. Kankaanpään Valokuvaamo on luvannut lahjoittaa vielä yhden lisää.

Kamerat kiertävät kuvaajalta toiselle. Niillä ikuistetaan kylän elämää, kuten kerhoja, tapahtumia ja ympäröivää luontoa.  Kuvia sekä nuorten tekemiä juttuja julkaistaan Facebookissa avoimessa Veneskylät-ryhmässä.

– Tarkoitus on tehdä sivulle myös juttuja esimerkiksi perheistä, jotka ovat muuttaneet tänne, kertoo Patrik Raukola.

Jussi Rajahalme (vas.), Patrik Raukola ja Aada Alhola

Jussi Rajahalme (vas.), Patrik Raukola ja Aada Alhola opastavat nuorempia lapsia kameroiden käytössä.

Idea syntyi Raukolan omassa perheessä.

– Äiti (Mari Raukola) innosti, että jotain uutta tekemistä pitäisi kylille saada. Mietimme kylän Facebook-sivua, että sinne pitäisi saada jotain lisää, hän kertoo.

Projekti jatkuu vuoden. Parhaista kuvista Venesjärven kyläyhdistys aikoo teettää kalenterin vuodelle 2018.

Nuoria on lupautunut ohjeistamaan ainakin etsivä nuorisotyöntekijä ja valokuvausharrastaja Noora Kuuskoski.

– Valokuvaus on vähän kaikkien juttu. Kun lähtee kuvaamaan, unohtaa muut asiat. Se on siinä mielessä terapeuttista. Tätä ideaa voi jalostaa ja viedä etsivän nuorisotyön saralla muuallekin, Kuuskoski uskoo.

Tyttö kuvaa kemralla kahta muuta lasta koulun pihalla talvella.

9.luokkalaiset Alhola ja Raukola ovat olleet jo pitkään kiinnostuneita valokuvauksesta. Molemmat uskovat löytävänsä Venesjärveltä paljon kuvauskohteita.

– Täällä on nätti luonto ja järvi, joista saa hienoja maisemakuvia. Itse tykkään eniten ottaa luontokuvia, Aada Alhola kertoo.

Jussi Rajahalme kertoo aikovansa keskittyä kylän tapahtumien kuvaamiseen.

– Tykkään siitä, että kuvissa tapahtuu jotain. Kesällä rantalavalla on aina sunnuntaisin tanssit. Sieltä voisi saada hyviä kuvia.

Nuoret kokoontuivat keskiviikkona 9.11. Venesjärven koululle, jossa etsivä nuorisotyöntekijä ja valokuvausharrastaja Noora Kuuskoski antoi vinkkejä kuvaamiseen.

Nuoret kokoontuivat keskiviikkona 9.11. Venesjärven koululle, jossa etsivä nuorisotyöntekijä ja valokuvausharrastaja Noora Kuuskoski antoi vinkkejä kuvaamiseen.

Samalla kun Facebook-ryhmä kuvineen ilahduttaa kyläyhteisöä, on sivun tarkoitus houkutella uusia asukkaita Venesjärvelle.

– Meillä on täällä paljon harrastusmahdollisuuksia, joita on mukava saada muidenkin tietoon. Myös täällä asuvista olisi hienoa saada kuvia ja tekstejä esille. Itse haluaisin ainakin nähdä, millaisia ihmisiä mahdollisessa tulevassa kotikylässäni asuu, Mari Raukola sanoo.

Myös nuoret ovat vakuuttuneita, että parasta Venesjärvessä on yhteisöllisyys.

– Tämä on mukava paikka asua, Aada Alhola iloitsee.

Juttu on julkaistu Kankaanpään Seudussa 14.11.2016.

 

Mikä ihmeen Nuoriso-Leader?

Nuoriso-Leaderistä myönnetään rahaa nuorten omille ideoille. Rahaa voi saada esimerkiksi tapahtuman järjestämiseen, bändikamoihin, urheiluvälineisiin tai elokuvaprojektiin.

Juha Vanhapaasto Leader Pohjois-Satakunnasta sanoo, että Leaderin yksi tavoite on aktivoida ja kannustaa ihmisiä ja yhteisöjä kehittämään omaa elinympäristöään. EU-rahoituksen hakeminen ei kuitenkaan yleensä ole kovin yksinkertaista ja päätösten saaminenkin kestää melko kauan.

– Nuoriso-Leaderissä byrokratia on karsittu minimiin, päätökset tehdään nopeasti. Näin mahdollistetaan nuorten ideoiden joustava toteuttaminen. Tavoitteena on nuorten aktivointi ja matalan kynnyksen tutustuminen hankerahoitukseen. Pyritään antamaan nuorille positiivisia kokemuksia ja tunne siitä, että asioihin pystyy vaikuttamaan. Oman hankkeen toteuttaminen kasvattaa myös vastuuntuntoa ja porukalla tehty projekti luo yhteisöllisyyttä 

Tutustu oman alueesi Nuoriso-Leaderiin ja hae tukea:

Leader Pohjois-Satakunta (Honkajoki, Ikaalinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Merikarvia, Parkano, Pomarkku ja Siikainen)

Leader Ravakka (Eurajoki, Rauma, Laitila, Pyhäranta, Uusikaupunki, Vehmaa, Mynämäki)

Leader Karhuseutu (Pori, Luvia, Ulvila, Nakkila, Kokemäki, Harjavalta)

Leader Pyhäjärviseutu (Eura ja Säkylä)