Yhdistykset, etsimme teitä avuksi haitallisten vieraslajien torjuntaan!

Leader Ravakka kannustaa Kutsumatta kylässä -tempauksella kesällä 2021 kaikkia torjumaan haitallisia vieraslajeja omissa kotikylissä ja lähiympäristöissä. Innostamme alueemme asukkaita itse havaitsemaan, ilmoittamaan, torjumaan ja seuraamaan haitallisia vieraslajeja.

Etsimme nyt haitallisten vieraslajien torjuntaan jokaisesta alueemme kunnasta innokkaita yhdistyksiä, jotka pientä korvausta vastaan sitoutuvat tekemään vieraslajien torjuntatoimia valitussa kohteessa kolmen vuoden ajan. Kiinnostuneiden yhdistysten joukosta valitaan yksi yhdistys per kunta.  Yhdistys voi ehdottaa kohdetta, jossa torjuntaa haluaisi tehdä, mutta hoidettava kohde voidaan etsiä myös yhdessä Ravakan väen kanssa. 

Vieraslaji on laji, jotka ovat levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana tahattomasti tai tarkoituksella. Monesti tahattomasti levitämme haitallisia vieraslajeja, jotka aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle. Ravakka keskittyy edistämään jättibalsamin, jättiputkien ja espanjansiruetanoiden torjuntaa.

Ilmoita kiinnostuksestasi Tuuli Janssonille viimeistään ma 7.6.2021. Pahoittelemme kiirettä aikataulua, mutta monen vieraslajien torjunta on jo ajankohtaista ja töihin pyritään pääsemään mahdollisimman pian.

Haemme myös kokenutta talkootapahtumien vetäjää järjestämään kanssamme vieraslajientorjuntatalkoita kesällä 2021. Kutsumatta kylässä  -torjuntatalkoita kunnissa toteutetaan yhdessä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.  Lisätietoja ja tarjouspyyntö.

Ravakka on saanut Kutsumatta kylässä -toiminnalle rahoitusta haitallisten vieraslajien torjunnan avustushausta Kainuun ELY-keskukselta.

Liity kutsumattomien vieraiden torjuntajoukkoihin!

Kuka tahansa voi järjestää vieraslajitalkoot. Vieraslajien torjuntatalkoissa yhdistyy yhdessä oppiminen ja yhdessä tekeminen. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Ravakkaan, tarjoamme apua ja tukea oikean tiedon ja yhteistyökumppanien löytämiseen. Ravakkaan voi myös olla yhteydessä, jos tietää kohteen, jossa haitallisten vieraslajien torjuntaa tulisi tehdä. Voimme auttaa etsimään keinoja kohteen hoitamiseksi. Kutsumatta kylässä -tempaus keskittyy erityisesti jättibalsamiin, jättiputkeen, espanjansiruetanaan ja kurtturuusuun.

Muista myös Luonnonvarakeskuksen käynnistämä Kutsumaton vieras -kampanja, joka kannustaa tänä vuonna erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja. Jaa kuvia torjuntatalkoista tunnisteella #KutsumatonVieras ja innosta muutkin mukaan torjuntaan.

Yhteyshenkilö:
yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson 044 7929007 / tuuli.jansson@ravakka.fi