Jättipalsami, espanjansiruetana tai jättiputki Kutsumatta kylässä? Liity Ravakan torjuntajoukkoihin!

Haitallisten vieraslajien torjunta on nyt pinnalla ja hyvä niin: haitalliset vieraslajit on tunnistettu yhdeksi viidestä merkittävimmästä luontokatoa edistävästä tekijästä. Tänä kesänä Ravakkakin edistää vieraslajien torjuntaa levittämällä tietoa ja kokoamalla omat paikalliset torjuntajoukot vieraslajitalkoisiin.

Vieraslaji on laji, jotka ovat levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana tahattomasti tai tarkoituksella. Monesti tahattomasti levitämme haitallisia vieraslajeja, jotka aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle.

Leader Ravakka kannustaa Kutsumatta kylässä -tempauksella kesällä 2021 kaikkia torjumaan haitallisia vieraslajeja omissa kotikylissä ja lähiympäristöissä. Kesän aikana tullaan järjestämään talkoita ympäri Ravakan aluetta, mutta ennen kaikkea innostamme alueemme asukkaita itse havaitsemaan, ilmoittamaan, torjumaan ja seuraamaan haitallisia vieraslajeja.

Liity kutsumattomien vieraiden torjuntajoukkoihin!

Kuka tahansa voi järjestää vieraslajitalkoot. Vieraslajien torjuntatalkoissa yhdistyy yhdessä oppiminen ja yhdessä tekeminen. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Ravakkaan, tarjoamme apua ja tukea oikean tiedon ja yhteistyökumppanien löytämiseen. Ravakkaan voi myös olla yhteydessä, jos tietää kohteen, jossa haitallisten vieraslajien torjuntaa tulisi tehdä. Voimme auttaa etsimään keinoja kohteen hoitamiseksi. Kutsumatta kylässä -tempaus keskittyy erityisesti jättibalsamiin, jättiputkeen, espanjansiruetanaan ja kurtturuusuun.

Muista myös Luonnonvarakeskuksen käynnistämä Kutsumaton vieras -kampanja, joka kannustaa tänä vuonna erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja. Jaa kuvia torjuntatalkoista tunnisteella #KutsumatonVieras ja innosta muutkin mukaan torjuntaan.

Ravakka etsii talkootapahtumien vetäjää!

Haemme kokenutta talkootapahtumien vetäjää järjestämään kanssamme vieraslajientorjuntatalkoita kesällä 2021. Kutsumatta kylässä  -torjuntatalkoita kunnissa toteutetaan yhdessä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa. Talkoot kohdistuvat joko jättibalsamiin, jättiputkiin tai espanjansiruetanoihin. Lisätietoja ja tarjouspyyntö.

Ravakka on saanut Kutsumatta kylässä -toiminnalle rahoitusta haitallisten vieraslajien torjunnan avustushausta Kainuun ELY-keskukselta.

 

Vieraslajien torjunnan pelisäännöt:

  • Opettele tunnistamaan haitalliset vieraslajit. Etenkin espanjansiruetanaa voit tavata jo puutarhassa ja jättipalsaminkin torjunta alkaa olla ajankohtaista. Apua tunnistukseen: vieraslajit.fi/lajit
  • Ilmoita havainnot haitallisista vieraslajeista Vieraslajit.fi -sivuston karttaan: vieraslajit.fi/ilmoita
  • Muista, että vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa – ja maanomistaja on velvollinen hävittämään haitalliset vieraslajit.
  • Tutustu torjuttavan lajin torjuntaohjeisiin sekä jätteenkäsittelyyn huolellisesti. Lajikohtaista tietoa sekä vinkkejä omien talkoiden järjestämiseen saat valtakunnalliselta vieraslajit.fi -sivustolta.

 

Yhteyshenkilö:
yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson 044 7929007 / tuuli.jansson@ravakka.fi