Kylät ja yhdistykset -ilta 16.3. – nyt on aika vaikuttaa, miten Leader-rahat käytetään!

Nyt haetaan ihmisten kokoisia ideoita! Miten Leader-toiminnalla tulisi tukea sitä, että elämä alueella on merkityksellistä ja tarjoaa mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa? Mitä pitäisi rahoittaa? Millaista toimintaa tarvitaan? Osallistu erityisesti kylä- ja yhdistystoimijoille tarkoitettuun työpajaan, ja kerro meille mielipiteesi. 

Miten tuetaan palveluita, harrastusmahdollisuuksia ja hyvää elämää kylissä? Miten kulttuuritoimintaa tai uusien tapahtumien syntymistä tulisi edistää? Entä yhdistysten yhteistyötä? Millaisia tarpeita liittyy luonnon virkistyskäyttöön, maaseutumatkailuun ja kylämarkkinointiin? Millainen on tulevaisuuden älykäs ja kestävä yhteisö, jossa jäsenet voivat hyvin? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Leader Ravakan kylä – ja yhdistysillassa 16. maaliskuuta.

Tilaisuus järjestetään Teamsin välityksellä 16.3. klo 17.30-19.30. Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 15.3. sähköisellä lomakkeella. Lähetämme ilmoittatuneille osallistumislinkin.

Tilaisuudessa kuullaan myös, millaisia yhdistysten hankkeita Ravakka voi rahoittaa vielä vuonna 2022. Leader-tukien haku on jatkuva, mutta rahoitusta myönnetään EU-ohjelmakausittain. Nyt käynnissä oleva ohjelmakausi päättyy tänä vuonna. Viimeiset rahoituspäätökset tehdään syksyllä. Ravakalla on käytössä noin 900 000 yhdistysten ja yritysten hankkeille.

Mistä on kyse?

Teemoittaisissa illoissa ja työpajoissa Leader Ravakka kartoittaa toiminta- ja rahoitustarpeita uutta paikallista kehittämisohjelmaa varten EU:n ohjelmakaudelle 2021-2027. EU:n maaseuturahastosta aletaan myöntää uuden ohjelman mukaisia Leader-tukia vuonna 2023.  Kylien ja muiden yhteisöjen toiminnan ja hyvinvoinnin tukeminen on Ravakan ydintoimintaa. Asukkaiden osallistuminen on tärkeää, jotta uudesta kehittämisohjelmasta saadaan aluetta palveleva ja kaikki tarpeet osataan ottaa huomioon.

Ravakan kolmen kysymyksen kyselyssä (2020) nousi esiin monelaisia kehittämistarpeita. Nämä liittyvät mm. luonnon virkistyskäyttömahdollisuuksiin, maaseutumatkailuun, kokoontumistiloihin, kylämarkkinointiin ja asukashankintaan, yhdistysten yhteistyöhön, kulttuuritoimintaan ja tapahtumiin sekä lasten ja nuorten toimintaan. Huolta herättävät toimijoiden väsyminen, vähenevä väestö ja palvelut sekä lähiympäristön tila. Keväällä 2022 työpajoissa pohditaan, miten nämä asiat huomioidaan uudessa paikallisessa kehittämisohjelmassa.

 

 

Kartta Ravakka 2023

Vuodesta 2023 lähtien Ravakan alueeseen kuuluvat Uusikaupunki, Laitila, Pyhäranta, Vehmaa, Mynämäki ja Rauma. Eurajoki siirtyy Leader Pyhäjärviseudun alueeseen.