Teemahankehaut kiinnostavat – tulossa vielä toinen infotilaisuus yhdistyksille ti 26.4.

Haluaisitteko lähteä opintoretkelle? Onko mielessä kulttuuritapahtuman järjestäminen? Tai haluatteko kehittää nuorten harrastusmahdollisuuksia? Nyt näihin kaikkiin voi saada Ravakalta rahaa korkealla tukiprosentilla.

Ravakalla on auki yhteensä 5 erilaista teemahanketta, joiden kautta yhdistykset voivat hakea rahoitusta tavanomaisia Leader-hankkeita pienempiin investointeihin ja kehittämistoimiin. Leader-tukien osuus hankkeissa tavallisia hankkeita suurempi: tukiprosentti voi olla jopa 90.

Teemahankkeissa pätevät samat perussäännöt kuin tavanomaisissakin Leader-hankkeissa: toimien on oltava yleishyödyllisiä ja hankkeen on synnytettävä jotain uutta. Tukea ei myönnetä hakijan tavanomaisen toiminnan kustannuksiin. Teemahankkeissa hakuaika on kuitenkin rajattu, ja kaikkien viiden nyt avoinna olevan teemahankkeen haku päättyy 23.5.2022.

Nyt on auki olevista teemahankkeista voi saada rahoitusta sekä investointeihin että kehittämiseen. Rahaa voi saada:

 • investointeihin, jotka tukevat nuorten toimintaa eli esimerkiksi harrastusmahdollisuuksiin tai kokoontumistilojen käyttömukavuuden parantamiseen.
 • investointeihin, jotka edistävät kestävää kehitystä
 • uusien kulttuuritapahtumien ja -tilaisuuksien järjestämiseen sekä vanhojen kehittämiseen. Tapahtumat voivat liittyä esimerkiksi musiikkiin, näyttämötaiteeseen, kirjoittamiseen, kädentaitoihin, tanssiin tai ruokakulttuuriin.
 • retkiin ja matkoihin, joiden tarkoituksena on lähteä tutustumaan muiden vastaavien toimijoiden toimintaan ja ammentamaan siitä omaan toimintaan
 • kehittämiseen, joka edistää nuorten asiaa. Esimerkiksi uuteen kerhotoimintaan, koulutuksiin tai uusien toimintamallien luomiseen.

– Teemahankkeiden tukiprosentit ovat nyt aikaisempaa korkeammat, kehittämishankkeissa jopa 90 prosenttia ja investoinneissakin 70 prosenttia. Nyt jos koskaan kannattaa siis hakea Leader-tukea pieniin investointeihin ja alle 10 000 euron kehittämishankkeisiin! Juuliska Seikola Leader Ravakasta kehottaa.

Ravakan hallitus käsittelee hakemukset kesäkuun kokouksessaan ja valitsee toteutettavat alahankkeet valintakriteerien perusteella. Hyväksyttyjen hankkeiden toteuttamisen voi aloittaa tämän jälkeen. Toteutusaikaa on 31.12.2023 asti.

Tulossa vielä toinen infotilaisuus 26.4. klo 18

Teemahankkeet kiinnostavat ja kyselyitä tulee. Ravakka järjestää teemahankkeiden rahoitusmahdollisuuksista ja hakemisesta vielä toisen avoimen infotilaisuuden verkossa ti 26.4. klo 18. Info kestää noin tunnin. Etäinfoon voi ilmoittautua laittamalla laittamalla sähköpostia osoitteeseen toimisto(at)ravakka.fi. Ilmoittautuneille lähetetään linkki ja ohjeet tilaisuuteen liittymiseksi. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Teemahanke pähkinänkuoressa:

 • Hakijan on oltava yhdistys
 • alahankkeen kokonaiskustannukset voivat olla 750–10 000€.
 • Leader-tuki investointihankkeissa 70 % ja kehittämishankkeissa 90 %.
 • Omaa rahaa voi korvata talkootyöllä
 • Hakemus jätettävä viimeistään 23.5.2022
 • Hyväksyttyjen hankkeiden toteutus voi alkaa kesäkuussa, toteutusaikaa on 2023 loppuun.
 • Tuki maksetaan jälkikäteen.
 • Kiinnostuitko? Prosessi alkaa yhteydenotolla Ravakkaan. Klikkaa itsesi Teemahankkeet -sivulle ja jätä alustava idea yhteydenottolomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä ja autamme kehittämään ideaasi. Yhteydenotto ei sido mihinkään.

Esimerkkejä hankekartasta

Ravakalla on ollut vuoden 2014 jälkeen auki yhteensä seitsemän teemahanketta ennen kevään 2022 hakuja. Kyseisten hakujen kautta rahoitusta on saanut yhteensä 72 yhdistysten hanketta. Hankekarttaan kootaan Leader Ravakan ohjelmakaudella rahoittamat yhteisöjen ja yritysten Leader-hankkeet. Kartasta voi tarkastella myös teemahankkeiden alahankkeita, joita alueen yhdistykset ovat toteuttaneet. Kartasta puuttuvat toistaiseksi Yhtene ympäristö-teemahankkeen kautta rahoitetut alahankkeet. Katso, mitä Leader-tuella on tehty:
Ravakan hankekartta (linkki)