Four Seasons DERBY

Hankkeen tavoitteena oli tuoda ruokamatkailukokemuksia lähemmäksi ihmisiä ja mahdollistaa matalan kynnyksen matkailuelämyksiä, joissa korostuvat paikallinen ruoka ja eurooppalaiset perinteet. Ruokamatkailun ohella pyrittiin vahvistamaan kulttuurisensitiivistä yhteisöllisyyttä ja kehittämään uusia tapahtumakonsepteja. Mukana hankkeessa olivat Länsi-Suomen alueen toimijat sekä kansainväliset kumppanit Romaniasta ja Suomesta. 

Hanke liittyi Ravakan Loisto-strategiaan tukemalla maaseudun elinvoimaisuutta ja ruokamatkailun kehittämistä. Strategian tavoitteisiin kuului hyvien käytänteiden levittäminen, verkostoitumisen edistäminen ja uusien matkailukonseptien kehittäminen, mikä osaltaan lisää alueen houkuttelevuutta matkailijoille ja vahvistaa yhteisöllisiä toimintoja.

Hankkeen toimenpiteet ja tulokset

Ruokamatkailun edistäminen ja tapahtumat: Hanke järjesti kaksi merkittävää yleisötapahtumaa; Kuutamoillallinen Mynämäessä sekä Saunaseminaarin Rauman Lapissa. Näissä esiteltiin paikallista ja kansainvälistä ruokakulttuuria, vahvistettiin lähiruoka-ajattelua ja tarjottiin osallistujille ainutlaatuisia ruokamatkailuelämyksiä. Romanialaiset ruokaperinteet tuotiin osaksi tapahtumia, mikä lisäsi kansainvälistä vuorovaikutusta. 

Kansainvälinen yhteistyö ja verkostoituminen: Hankkeen aikana toteutettiin useita opintomatkoja Romaniassa ja Suomessa. Matkoilla vaihdettiin hyviä käytänteitä ja haettiin uusia ideoita tapahtumien toteuttamiseen. Kansainvälinen yhteistyö syvensi alueellisia ja kansainvälisiä verkostoja sekä tarjosi osallistujille mahdollisuuden oppia uusia toimintamalleja. 

Digitaaliset sisällöt ja toimintamallit: Hankkeessa tuotettiin ruokamatkailua ja kansainvälistä yhteistyötä markkinoivia videoita (linkki: https://www.youtube.com/watch?v=cVI3GbFVTSI). Yksi teemoista oli sieniruoat, johon liittyvillä videoilla suomalainen keittiömestari valmistaa perinteisiä metsäherkkuja (linkki: https://www.youtube.com/watch?v=5EDT-C0E0Tw). Lisäksi laadittiin kansainvälinen työkalupakki, johon koottiin hyviä käytänteitä ruokatapahtumien järjestämiseen. Tämän oppaan löydät materiaalipankistamme.

Yhteisöllisyyden vahvistaminen: Tapahtumien ja yhteisen tekemisen avulla tuettiin alueen ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hanke tarjosi tilaisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan ja lisäsi kylien ja yhdistysten kansainvälistä vuorovaikutusta. 

Hankkeen aikana: 

  • Luotiin uusia mahdollisuuksia ruokamatkailulle ja lähiruokaperinteen vahvistamiselle. 
  • Kehitettiin toimintamalleja yhteisöllisyyden ja kulttuurisen vuorovaikutuksen tukemiseksi. 
  • Laajennettiin alueellisia ja kansainvälisiä verkostoja. 
  • Edistettiin Leader-ryhmien yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. 

Four Seasons Derby -hanke toi ruokamatkailun lähelle ihmisiä ja loi uusia keinoja maaseudun elinvoimaisuuden vahvistamiseen. 

Makuelämyksiä maailmalta

TOTEUTUSAIKA 

16.1.2018-31.12.2022

KUSTANNUSARVIO

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 69 900 €, josta julkisen tuen osuus on 90 %

KANSAINVÄLISET KUMPPANIT

Ravakalla on hankkeessa kolme kansainvälistä kumppania Transsilvanian alueelta, Romaniasta:

1. Lider Bistriţa Năsăud, Romania

2. Asociația Grupul de Acțiune Locală Lider Cluj, Romania

3. Association Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum, Romania

Sekä yksi suomalainen yhteistyökumppani Kehittämisyhdistys Kalakukko ry